У Грузії закликали негайно запровадити візовий режим з РФ

Неурядові правозахисні організації Грузії закликали владу країни негайно запровадити візовий режим для громадян росії. Про це повідомляє інтернет-портал "Новини-Грузія".

"Ми вважаємо, що контроль за в'їздом до Грузії російських громадян та підприємств є питанням національної безпеки країни", - заявили у спільному зверненні 19 грузинських НУО.

Грузинські правозахисники та активісти вказали на різке зростання кількості росіян, які прибувають до їхньої країни з початку поточного року. Крім того, в Грузії після нападу росії на Україну - з кінця лютого 2022-го - зареєстровано близько 6400 російських компаній, що в сім разів більше за показник всього 2021 року.

При цьому автори звернення висловили стурбованість значним збільшенням експорту з Грузії до росії на тлі масштабних міжнародних санкцій проти РФ.

"Окупація, що триває, етнічні чистки, вчинені Російською Федерацією в Грузії, злочини проти людяності, безперервний конфлікт в Україні і часто підходящий РФ підхід - інтервенція в іноземну державу під приводом так званого захисту власних громадян - створює достатню підставу для встановлення візового режиму", - підкреслили представники НУО.

Вони наголосили, що обмеження громадян окупуючої чи ворожої країни у правах є поширеною практикою і не суперечить міжнародним стандартам у галузі прав людини.

"На підставі всього вищевикладеного вимагаємо негайно встановити візовий режим для громадян росії та переглянути правовий статус тих, хто вже в'їхав на територію країни", - додали автори звернення.

Водночас грузинські НУО висловили "повну підтримку" українському народу у його боротьбі за свободу та вказали на дії РФ проти України та Грузії, заборонені міжнародним правом у галузі ведення війни. Крім того, росія продовжує порушувати територіальну цілісність Грузії, нагадали правозахисники.

Серед тих, хто підписав звернення, - фонд "Відкрите суспільство" Грузії, Інститут громадянського суспільства, Асоціація молодих юристів Грузії, Рух за рівність, Група підтримки жіночих ініціатив WISG, Європейський фонд, Центр соціальних наук і Стражі суду Грузії (Court Watch).

Нагадаємо, Грузія є однією з країн, до якої поїхала найбільша кількість росіян після початку російського вторгнення в Україну. Громадяни РФ мають право перебувати у Грузії без візи протягом одного року.

Як раніше повідомлялося, у Тбілісі росіян пускають у бар лише після визнання ними окупації Грузії та підтримки України.

Статті

Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Всі статті