Уряд Норвегії ввів низку обмежень для українських біженців

Українці, які перебувають у Норвегії, не можуть поїхати додому на Різдво, якщо вони не хочуть втратити статус біженця, згідно з посиленими міграційними правилами, прийнятими норвезьким урядом у грудні 2023 року. Про це повідомляє "Польське радіо".

"Якщо українці з тимчасовим колективним захистом подорожують туди й назад між Норвегією та Україною, це може означати, що вони більше не потребують захисту у Норвегії. Тепер я хочу однаково ставитися до українців та інших національностей щодо наслідків таких подорожей", - зазначила міністерка юстиції та громадської безпеки країни Емілі Енгер Мель.

Інші обмеження, які вже запроваджені або незабаром набудуть чинності для новоприбулих з України, включають менш сприятливий спосіб розрахунку дитячої допомоги та неможливість отримати правовий захист, якщо вони мають громадянство безпечної країни.

Крім того, для отримання посвідки на постійне проживання в Норвегії українці повинні будуть прожити в Норвегії п'ять років, а не три роки, як це було раніше.

У повідомленні нагадується, що 70 000 українців прибули до Норвегії після російського вторгнення в Україну, зокрема 20 000 - цієї осені, коли знову значно збільшився приплив біженців з країни. Норвегія прийняла найбільше мігрантів з України серед країн Північної Європи. Для порівняння, Швеція, яка має вдвічі більше населення, ніж Норвегія, зареєструвала 44 000 біженців з України.

За даними Норвезького управління у справах іноземців, майже 30 000 громадян України прибули до Норвегії з Польщі, а 3300 мали дозвіл на проживання в Польщі. Однак, як зазначають, ці цифри базуються на добровільних деклараціях, а не на документах.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті