Україна взяла участь у процесі спільних закупівель газу від Євросоюзу

Україна буде задіяна в процесі спільних закупівель газу, який запустив Європейський Союз. Про це 25 квітня повідомила пресслужба Єврокомісії та пресслужба НАК "Нафтогаз".

"Оператор підземних сховищ газу - АТ "Укртрансгаз" - успішно пройшов сертифікацію і підтвердив своє право провадити діяльність зі зберігання газу відповідно до оновлених правил у Євросоюзі та Енергетичному Співтоваристві. "Нафтогаз" здатний зробити Україну "павербанком" об'єднаної Європи і сподівається на плідну співпрацю", - заявив голова акціонерної компанії Олексій Чернишов.

Йдеться про платформу AggregateEU, для участі в якій компанії мають протягом тижня, до 2 травня, зареєструвати свої потреби в купівлі газу через механізм, щоб підготуватися до спільної купівлі газу на рівні ЄС.

"Це ключовий крок до наповнення наших газових сховищ до наступної зими і перемовин про більш вигідні ціни з міжнародними партнерами", - йдеться на сайті Єврокомісії.

Після подачі заявок від окремих компаній необхідні обсяги будуть агреговані та виставлені на торги на світовому ринку. Щойно механізм AggregateEU зіставить колективний європейський попит із пропозиціями міжнародних постачальників газу, компанії-учасники розпочнуть переговори з постачальниками щодо контрактних умов закупівлі та постачання газу. Єврокомісія не відіграватиме жодної ролі в переговорах. Перші договори про купівлю очікуються до літа.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабмін призначив членів Наглядової ради "Нафтогазу".

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті