Україна не визнає примусову паспортизацію на окупованих територіях - омбудсмен

Україна не визнає примусову паспортизацію жителів тимчасово окупованих територій. Про це 28 квітня в Telegram повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"Україна не визнає примусову паспортизацію на тимчасово окупованих територіях, не визнає примусове автоматичне набуття українцями на цій території іншого громадянства, і це не є підставою для втрати громадянства України", - заявив омбудсмен.

Він також закликав міжнародну спільноту засудити дії чиновників Кремля та вжити заходів щодо недопущення порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях України.

"Мета путінського указу одна - залякування і тиск на українське населення на тимчасово окупованих територіях з метою отримання ними документів російського зразка. Дії Кремля суперечать нормам міжнародного права і отримають належну оцінку в Міжнародному кримінальному суді", - заявив Лубінець.

Він також нагадав, що згідно з Протоколом №4 до Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, "ніхто не може бути висланий з території держави, громадянином якої він є, і жодному громадянину не може бути заборонений в'їзд на територію своєї держави".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що путін наказав вважати "іноземцями" жителів окупованих територій України, якщо вони не отримають паспорт РФ.

Статті

Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Всі статті