У Мінфіні прокоментували ситуацію з тим, що FATF не внесла Росію до чорного списку

Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) оприлюднила розширену заяву щодо ризиків, які росія становить для світової фінансової системи та продовжила призупинення членства Росії без запровадження подальших обмежувальних заходів. Про це повідомила пресслажба Мінфіну 23 лютого.

Зокрема, FATF заявила, що "члени організації із занепокоєнням відзначають потенційні ризики для міжнародної фінансової системи, включаючи зростаючі фінансові зв'язки росії з країнами, на які поширюються контрзаходи FATF, ризики фінансування розповсюдження зброї масового знищення, а також зловмисну кіберактивність і атаки програм-вимагачів". FATF також закликала всі держави зберігати пильність через вищезгадані ризики.  

По завершенню пленарного засідання FATF Міністр фінансів України Сергій Марченко наголосив:

"Ми очікували більш рішучих дій від FATF на тлі зростаючої кількості доказів порушень з боку росії. Я вітаю розширені рекомендації FATF щодо ризиків, пов'язаних з росією, але не вистачає відповідної реакції - внесення росії до “чорного” списку. З моменту призупинення членства рік тому росія зміцнила зв'язки з Північною Кореєю та Іраном, внесеними до “чорного” списку, та активізувала зловмисну кіберактивність. FATF - організація, на яку покладено відповідальність за безпеку глобальної фінансової системи - повинна відповідати своєму мандату. Відсутність більш жорстких обмежувальних заходів небезпечно грає на користь кремля, даючи йому та потенційно іншим зловмисникам зелене світло для продовження поступового руйнування міжнародної системи, заснованої на правилах". 

"Ми вітаємо розширену заяву FATF щодо ризиків, які несе росія - вона має слугувати орієнтиром для всіх, хто бере участь у будь-яких транзакціях, пов'язаних з росією. Однак дуже важливо, щоб ця заява супроводжувалася подальшими діями. Майже щодня росія наводить все більш переконливі аргументи для внесення її до чорного списку, або надаючи таким країнам, як Північна Корея, Іран та М'янма, “чорний хід” у світову економіку, або нехтуючи принципами FATF щодо фінансової прозорості. Ми продовжуватимемо співпрацювати з FATF для отримання всебічного рішення, заснованого на технічному характері процесу", - заявив Голова Державної служби фінансового моніторингу України Ігор Черкаський. 

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті