У Данії новий король. Королева Маргрете ІІ офіційно зреклася престолу

Фредерік X став королем Данії після того, як у неділю його матір, королева Маргрете II, офіційно зреклася престолу. Про це повідомляє ВВС, як пише "Європейська правда".

Маргрете II підписала документ про зречення – це означає, що автоматично її 55-річний син Фредерік X стає королем. 

 

Момент, коли королева Маргрете ІІ підписує декларацію про своє зречення 

Формально Фредерік Х буде проголошений королем з балкона палацу Крістіансборг пізніше у неділю. Оголошення зробить прем’єрка Метте Фредеріксен.

Таким чином Маргрете IІ закінчила своє 52-річне правління, будучи найдовготривалішим правлячим монархом у Данії. 

Вона стала першим монархом країни за майже 900 років, яка добровільно зреклася престолу.

Останні слова королеви після того, як вона завершила процедуру зречення, були: "Боже, бережи короля".

Після сходження на престол кронпринц Фредерік матиме титул Його Високості короля Фредеріка Х. Його дружина, кронпринцеса Мері австралійського походження, відповідно, буде Її Високістю королевою Мері.

Тисячі людей зібралися на вулицях Копенгагена, щоб попрощатися з Маргрете ІІ. Автобуси людей з усієї країни прибули до столиці, а також відвідувачі з усього світу. Багато готелів міста повністю заброньовані.

Загалом очікується, що понад 100 тисяч людей у ​​центрі Копенгагена спостерігатимуть за проголошенням нового короля.

 

Офіційне зречення Маргарете ІІ від престолу відбулося через два тижні після її несподіваної заяви в передноворічній промовіяка сколихнула більшу частину країни. 

Протягом 2023 року королева перенесла операцію на спині, і це дало привід замислитися над тим, чи не настав час передати відповідальність наступному поколінню, про що було сказано в промові.

Статті

Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Всі статті