Сполучені Штати виступають за передачу Україні танків Leopard, але наполягають на ініціативі Німеччини – ЗМІ

США підтримують передачу Україні танків Leopard 2, але зазначають, що це повинно відбутися за ініціативи Німеччини. Про це повідомляє FAZ, пише "Еспресо" 7 грудня.

"За даними двох джерел, які мають доступ до інформації з обох сторін, у жовтні 2022 року радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван обговорював питання постачання танків Leopard 2 з радником канцлера Німеччини із зовнішньої політики Єнсом Плетнером", – сказано в повідомленні.

Уточнюється, що один зі співрозмовників видання зазначив, що Салліван сказав, що США виступають за постачання такої зброї Україні. Утім радник президента США з нацбезпеки наголосив, що це рішення повинна ухвалити Німеччина. Другий же повідомив, що Салліван сигналізував Плетнеру про те, що "було б добре", якби Україна отримала ці танки.

Підкреслюється, що німецький уряд не спростував цю інформацію. Спікер, у свою чергу, зазначив, що кабінет канцлера Олафа Шольца постійно на зв'язку з союзниками України, зокрема з США.

"Водночас у Німеччині неодноразово заявляли, що не можуть передати танки, оскільки ніхто з партнерів цього не зробив", – сказано в повідомленні.

Експерти зазначають, що існує низка причин, чому Україні потрібні саме Leopard 2. Основною причиною є те, що ці танки є стандартом польської армії. Це означає, що їх можна обслуговувати одразу в Польщі. З американськими танками такий варіант наразі неможливий.

Раніше повідомлялось, що Литва вимагає від НАТО передати Україні сучасні танки.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті