Прага та Київ домовилися: навчання школярів у Чехії полегшать, а студентам дадуть стипендію

Прага та Київ підписали угоду про співпрацю, мета якої, серед іншого, у тому, щоб уніфікувати процес освіти та викладання. Про це заявили міністр освіти ЧР Володимир Балаш та його український колега Сергій Шкарлет, які підписали двосторонню угоду, - повідомляє "Чеське радіо".

Для українських школярів нововведення, наприклад, означає, що онлайн-уроки в українських школах будуть обмежені.

Угода охоплює усі рівні освіти. Україна та Чеська Республіка, виходячи з цього, взаємно визнаватимуть освітні програми у рамках досягнутої сторонами домовленості.

За словами Балаша, забезпечуване початковими школами України онлайн-навчання українських дітей, які відвідують початкову школу в Чеській Республіці, буде обмежено, оскільки уроки у двох школах часто обертаються навантаженням школярів. Таким чином, учні відповідно до нових правил повинні вивчати дистанційно лише українську мову та українські реалії.

За словами Шкарлета, освіта на дистанті надається більшістю початкових шкіл, які діють в Україні.

Відвідування початкової школи є обов'язковим для українських біженців у Чеській Республіці з вересня. За словами прес-секретаря Міністерства освіти Анети Лєднової, відомство не проводить перевірки відвідуваності.

Угода між Чеською Республікою та Україною також передбачає надання стипендій українським студентам, які навчаються у вишах, та спільні наукові та освітні проекти. Як інформував Балаш, на стипендії цих студентів було виділено 150 мільйонів крон.

За словами українського міністра, Чеська Республіка прийняла близько 80 870 українських школярів та студентів під час війни. Точна кількість біженців з України, які відвідують школи в Чехії, буде відома до кінця листопада, повідомляє Міністерство освіти.

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті