Після Маска. Американський мільярдер Безос виграв контракт на політ на Місяць

Космічна компанія Blue Origin, якою керує мільярдер Джефф Безос, виграла в NASA контракт на будівництво космічного корабля, що доправить астронавтів на поверхню Місяця і назад на Землю. Про це в п'ятницю оголосило керівництво NASA, - повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на Reuters.

Зазначається, що ухвалене рішення забезпечить Сполученим Штатам другу експедицію на Місяць за програмою Artemis ("Артеміда"). Раніше, 2021 року, контракт на 3 мільярди доларів для створення першого корабля виграла компанія SpaceX, заснована Ілоном Маском.

Контракт компанії Безоса коштує 3,4 мільярда доларів. Засновник Amazon.com заявив, що участь у спільній роботі з NASA для висадки астронавтів на Місяць є для нього честю.

Blue Origin планує побудувати посадковий апарат Blue Moon lander висотою 16 метрів у співпраці з компаніями Lockheed Martin і Boeing. Комп'ютерне оснащення забезпечить фірма Draper, а робототехніку - фіма Astrobotic.

Спусковий апарат корабля Starship, розроблений компанією SpaceX, готується здійснити два пілотовані польоти до Місяця за програмою Artemis. Перший (обліт Місяця) заплановано на листопад 2024 року. Політ корабля The Blue Moon заплановано на 2029 рік.

Глава NASA Білл Нельсон заявив, що співпраця з іншими компаніями, зокрема, будівництво двох кораблів для польотів на Місяць, сприяє комерційному змаганню і, таким чином, знижує для NASA витрати на освоєння космосу.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті