У Росії оголосили про плани відправити на Місяць ядерний реактор у партнерстві з Китаєм

Росія планує розмістити на Місяці ядерну установку, заявив глава "Роскосмосу" Юрій Борисов. За його словами, це станеться приблизно через 10 років. Корпорація розраховує реалізувати ініціативу разом із Китаєм, - пише The Moscow Time. 

"Сьогодні серйозно розглядаємо проєкт десь на рубежі 2033-2035 років доставку і монтаж на місячній поверхні разом із нашими китайськими колегами енергетичної установки", - сказав Борисов.

За його словами, ядерний реактор можна буде доставити на Місяць в автоматичному режимі, робототехнічними засобами. Борисов запевнив, що необхідні технологічні рішення практично готові.

Наприкінці 2022 року Росія і Китай підписали міжурядову угоду щодо створення Міжнародної наукової місячної станції. Борисов говорив, що наступним кроком буде будівництво місячної бази. Згідно з планом, стація буде розгорнута у два етапи з 2025 до 2035 року, потім почнеться її експлуатація.

У жовтні минулого року Борисов повідомив, що Росія і Китай вивчатимуть природний супутник Землі після запуску апаратів "Луна-26" і "Луна-27". Крім того, у спільній програмі може бути задіяний ядерний буксир "Зевс". Його планують використовувати для доставки великогабаритних вантажів з навколоземної на навколомісячну орбіту.

Нагадаємо, що Росія відновила місячну програму 2021 року і в серпні 2023 року запустила безпілотний корабель, який мав приземлитися на природній орбіті. Однак місія провалилася - станція "Луна-25" розбилася об місячну поверхню під час виходу на передпосадкову орбіту.

Як повідомлялося, президент США Джо Байден доручив своїй Адміністрації провести переговори з Російською Федерацією в питанні про можливе випробування ядерної зброї в космосі.

Статті

Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Всі статті