Пенсії в Україні не можуть бути нижчі прожиткового мінімума - рішення КСУ

Конституційний Суд України захистив гарантованість пенсії у розмірі не нижче прожиткового мінімуму. Про це йдеться 22 березня у повідомленні КСУ в телеграм-каналі.

"Конституційний Суд України захистив гарантованість пенсії, що є основним джерелом існування, у розмірі не нижче прожиткового мінімуму", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у середу, 22 березня 2023 року, на пленарному засіданні Другий сенат Конституційного Суду України ухвалив рішення у справі за конституційною скаргою Лазуренка Ігоря Олександровича щодо конституційності приписів декільких абзаців статей Закону України „Про виконавче провадження“ та Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“ та визнав їх такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними).

"Суд вказав, що оспорювані приписи Закону № 1404, Закону № 1058, якими для звернення стягнення у виконавчому провадженні установлено допустимі розміри відрахувань у відсотковому відношенні з пенсій боржника, призводять до виплати пенсії, що є основним джерелом існування, навіть у меншому розмірі, від прожиткового мінімуму встановленого законом. У такий спосіб людину позбавили мінімальних соціальних благ та захисту від бідності через примусове виконання рішення", - пишуть у КСУ.

У Суді вказали, що текст Рішення та його резюме буде оприлюднено на офіційному вебсайті Конституційного Суду 23 березня 2023 року.

Нагадаємо, що з 1 січня 2023 року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць встановлений у розмірі 2 589 грн. При цьому прожитковий мінімум не один, їх декілька, залежно від соціально-демографічних груп населення: для дітей віком до 6 років – 2 272 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 2 833 грн, для працездатних осіб – 2 684 грн, для осіб, які втратили працездатність – 2 093 грн.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті