На Луганщині особам з інвалідністю припиняють виплату пенсій без проходження МСЕК, юристи вважають це незаконним

У Луганській області особам з інвалідністю припиняють виплату пенсій без проходження медико-соціальної експертизи (МСЕК), юристи це вважають незаконним. Про це повідомив сайт "Трибун" 20 грудня.

"Мешканцям окупованої Луганської області, які мають інвалідність, відмовляють у продовженні виплат без проходження МСЕК, – сказано в повідомленні. – Юристи вважають такі дії Пенсійного фонду України незаконними".

Уточнюється, що для подальшої виплати пенсій особам з інвалідністю ПФУ вимагає надати документи органів медико-соціальної експертизи про встановлення інвалідності на певний період. Однак, за словами юристів, припинення виплати пенсії під час воєнного стану є незаконним.

"Правозахисниця ГО "Донбас СОС" Наталя Юрлова розповіла, що робити, коли Пенсійний фонд відмовляє у виплатах", – пише "Трибун".

Зазначається, що в першу чергу юристка радить звертатися до суду та оскаржувати таке рішення.

"Оскаржувати можна, тому що ПФ не поновить виплати. І звернення до суду – це дієвий спосіб захисту прав", – каже Юрлова.

Крім того, вона радить спробувати звернутися до офісу Уповноваженого з прав людини.

"Але треба розуміти, що таке звернення не дасть швидкого результату. Адже в офісу омбудсмена немає повноважень, щоб скасувати рішення ПФ та змусити їх виплатити пенсію", – додала правозахисниця.

Раніше повідомлялось, що понад 1,25 млрд грн перераховано пенсіонерам Луганщини у вересні.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті