На Донеччині виявили нові поховання вбитих окупантами цивільних та військових

Після звільнення Лиманської та Святогірської громади поліцейські встановлюють місця стихійних поховань і ведуть ексгумацію тіл людей, що загинули під час окупації та бойових дій. Загалом виявили 385 тіл, з них 309 – цивільні. Про це 10 травня повідомила Нацполіція.

Зазначається, що слідчі та криміналісти продовжують роботу щодо розшуку й ідентифікації загиблих унаслідок воєнних злочинів рф. Допомагають у цьому місцеві мешканці, військовослужбовці та спеціальні пошукові загони. З початку деокупації в регіоні виявлено 385 тіл.

"Загалом на деокупованих територіях поліцейські Донеччини виявили 385 тіл, з них 309 – цивільні. Серед жертв російської агресії - 174 чоловіки, 117 жінок, 6 дітей, стать ще 12 осіб не встановлено", - йдеться у повідомленні.

Триває робота з ідентифікації загиблих. На сьогодні ідентифіковано 282 особи.

У поліції підкреслили, що вже пів року поліцейські знаходять на деокупованих територіях нові могили й невпізнані трупи. Правоохоронці обстежують місця обстрілів, опитують місцевих жителів, шукають родичів загиблих, встановлюють свідків, реконструюють хід подій. Мета слідчих - встановити особу та долю кожного вбитого.

"До ексгумації залучаються слідчі та криміналістичні лабораторії, а у випадках можливого замінування - і вибухотехніки. Відомості про загибель людини вносять до Єдиного реєстру досудових розслідувань, після чого в судово-медичній установі встановлюється причина її смерті. Для ідентифікації тіла відбираються зразки ДНК і проводяться порівняльні експертизи з можливими родичами", - розповіли у поліції.

Так, у селі Богородичне, що майже повністю зруйновано російськими військами, провели ексгумацію двох літніх жінок і чоловіка. Цивільні мешканці були поховані в одному з дворів.

Тіла ще трьох цивільних чоловіків ексгумували в Лимані.

Окрім цивільних осіб, розшукуються й тіла військових. Так, після деокупації Лиману на міському кладовищі було знайдено братську могилу із загиблими військовослужбовцями ЗСУ - розпочалася кропітка робота з ідентифікації кожного з них.

Статті

Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Всі статті