МОЗ оприлюднило рекомендації для українців, як захиститись від радіації в домашніх умовах

Міністерство охорони здоров'я України оприлюднило рекомендації для українців, що необхідно мати вдома для захисту від наслідків радіаційної аварії. Про це повідомило МОЗ України у Телеграм 3 вересня.

Як йдеться у повідомленні, попри міжнародний нагляд за роботою ЗАЕС в Енергодарі, краще бути готовим до будь-яких надзвичайних ситуацій, зокрема і пов’язаних з поширенням радіації.

"Захистити себе від впливу радіації можливо лише за умови дотримання трьох основних правил – перебувати в укритті, стежити за офіційною інформацію та виконувати вказівки органів влади. Якщо у вашій місцевості трапилася радіаційна аварія, її можна перечекати в приміщенні", - пише МОЗ України.

МОЗ рекомендує українцям заздалегідь підготувати:

Скотч, плівку, щільну тканину тощо: радіоактивний пил осідатиме на усіх можливих поверхнях, тому слід ущільнити вікна та двері, після цього не підходити до них.

Засоби гігієни (мило, шампунь): після перебування на вулиці необхідно змити з себе весь пил і бруд.

Пластикові герметичні пакети, змінний одяг та взуття: після змивання з себе пилу слід переодягтися у чистий одяг, а попередній – акуратно зібрати у пластикові пакети (найкраще – герметичні) та покласти його якомога далі від людей чи домашніх тварин.

Їжа та вода: зберігати такі запаси у герметичних контейнерах.

Лікарські засоби: препарати, які можуть бути потрібні вам за станом здоров’я.

Засоби зв’язку: влада сповіщатиме про ситуацію та даватиме вказівки, які потрібно виконувати, тому подбайте про наявність мобільного інтернету, телебачення, придбайте радіоприймач, який може працювати від батарейок у разі аварії на електромережах.

Документи: вони можуть бути необхідними у разі евакуації.

Також наголошується, що йодид калію слід приймати лише, якщо ви отримали таку вказівку від органів влади чи ДСНС. Вживання йодид калію "для профілактики" може зашкодити здоров’ю.

Як повідомлялось раінше, на Запорізькій АЕС постійно працюватимуть два представники МАГАТЕ.

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті