Лубінець запитав у ДПСУ інформацію щодо документів, які вимагають при перетині кордону, а також щодо правових підстав для цього

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець направив до ДПСУ листа з проханням надати інформацію щодо документів, які вимагають при перетині державного кордону. Про це Лубінець повідомив у своєму Телеграм-каналі 1 січня.

"Аби розібратися із ситуацією, сьогодні вранці направив термінового листа до Державної прикордонної служби України з проханням надати інформацію щодо документів, які вимагають працівники ДПСУ в громадян, які перетинають державний кордон, а також правові підстави такої вимоги", - написав Лубінець.

Він зазначив, що 31 грудня на різних пунктах пропуску утворилися величезні черги. Деякі люди стоять понад добу. Причина: посилення контролю громадян, які бажають виїхати за кордон. Окрім цього, як пишуть медіа, прикордонники посилено перевіряють документи в осіб з інвалідністю та тих, хто їх супроводжує, багатодітних батьків, людей, які їдуть за системою "Шлях". А також вимагають військово-облікові документи із записом про відстрочку від мобілізації. 

"За повідомленням Державної прикордонної служби, це пов’язано із великою кількістю випадків підробки документів", - написав омбудсмен.

Він підкреслив, що його мета - розібратись, чи все наразі на кордоні робиться відповідно до законодавства.

"Ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачає законодавство. Також державні органи та їх посадові особи зобов'язані діяти у межах своїх повноважень та відповідно до Конституції й законів України", - написав Лубінець.

Раніше повідомлялось, що українські прикордонники можуть вимагати у чоловіків, яким дозволено перетинати кордон, зокрема у багатодітних батьків, витяг з протоколу ТЦК про відстрочку або запис про відтермінування у військовооблікових документах.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті