Китай на нових офіційних картах оголосив своєю частину території РФ та Індії

Китайський державний "Картографічний сервіс стандартних карт" представив комплект географічних карт на 2023 рік, на яких уперше частина території росії вказана як частина Китаю. Йдеться про Великий Уссурійський острів на річці Амур, - повідомляє Телеграм-канал The Moscow Times з посиланням на РБК.

Згідно з договором між РФ і Китаєм 2008 року, острів був розділений між двома країнами. Нова офіційна карта Китаю зазначає цілий острів як найсхіднішу точку китайської території. У пояснювальній записці підкреслюється, що "карта складена відповідно до національних стандартів оформлення кордонів Китаю та інших країн світу".

Офіційний комплект карт використовуватимуть у різних медіа-матеріалах, включно з новинами, книгами та рекламними матеріалами. Карти також можуть використовуватися як базова довідкова інформація.

Великий Уссурійський острів займає площу від 327 до 350 кв. км, залежно від рівня води в річці. З початку XIX століття між РФ і Китаєм точилася довга боротьба за контроль над ним, але в 1920-1930-ті роки острів був "узятий під охорону" радянськими військами.

Після розпаду Радянського Союзу острів залишився під юрисдикцією росії. Китай виявляв особливий інтерес до цієї території, оскаржуючи її статус із 1964 року. У 2008 році росія передала західну частину Великого Уссурійського острова та інші території Китаю. Експерти тоді вказували на довгострокові інтереси Москви в стабільних відносинах двох країн.

Крім Великого Уссурійського острова Китай на картах зазначив як свою і територію індійського штату Аруначал-Прадеш і прикордонний район Аксайчин. Індійське МЗС уже висловило протест Пекіну, - наголошується в повідомленні.

Статті

Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Всі статті