Кожен четвертий українець після 24 лютого змінював місце проживання – опитування

Кожен четвертий українець змінював місце проживання з 24 лютого через небезпеку. Про це сказав директор Соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович під час презентації результатів дослідження, - повідомляє  Укрінформ.

"Чи змінювали українці місце постійного проживання після 24 лютого? 26% сказали "так, змінювали". І серед них третина (34%) вже повернулися додому. Тобто на сьогодні, і в інших наших дослідженнях, ми маємо показники, близькі до 18%, людей, які перебувають поза домом. Вони є внутрішньо переміщеними особами. Але в цілому кожен четвертий українець за війну змінював місце проживання через небезпеку того чи іншого ґатунку", – розповів Антипович.

Водночас, зауважив він, на сьогодні 6% українців серед тих, хто змінили місце проживання, говорять, що не планують повертатися додому, 33% заявили, що повернуться, але вже після закінчення війни, ще 15% збираються повернутися, але ще почекають, а 9% – збираються повернутися найближчим часом.

"Але в цілому бачимо, що значна частина тих українців, які змінювали місце проживання, вони все-таки наразі перебувають поза домом", – сказав Антипович.

Згідно з результатами дослідження, 32% репондентів заявили, що зазнали матеріальних втрат внаслідок війни, 67% – не зазнали.

Серед втрат найчастіше називали гроші – 36%, житло – 23%, побутову техніку – 14%. Ще 7% говорили, що втратили свійських тварин, 6% – автомобіль, 5% – виробництво, 4% – комерційну нерухомість.

"Дуже значна частина (34%) серед тих, хто сказали, що вони зазнали матеріальних втрат, вони обрали категорію "інше". Це означає для мене як соціолога, що спектр втрат є значно ширший, аніж ми дали. І сюди українці до матеріальних втрат вносять і втрату доходу, і заробітки, і бізнес як такий, підприємництво…", – уточнив Антипович.

За його словами, найбільше зазнали втрат люди середнього, найбільш активного, віку – 30–39 років, 40– 49 років, 50–59 років.

"Це люди, які працюють, які щось мають, які вже чогось досягли – вони ж і зазнали найбільших матеріальних втрат. Трішки менше молодь і ще менше – старше покоління. І найбільше таких серед тих, хто проживав у зоні бойових дій", – підкреслив соціолог.

Соціологічне дослідження на тему "Оцінка шкоди, завданої воєнними злочинами Росії в Україні" проведене Соціологічною групою "Рейтинг" 15-19 вересня 2022 року на замовлення громадської організації "Центр сприяння волонтерському руху "Волонтер.Орг". Ініціатива в межах проєкту "Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства", що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Під час дослідження було опитано 2 тис. осіб шляхом інтерв’ю з використанням комп’ютера, окрім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Похибка близька до 2%.

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті