"Благодатний вогонь" в Єрусалимі запалювали звичайною запальничкою - грецький суд визнав

Суд в Афінах визнав правоту грецького журналіста: "благодатний вогонь" у Єрусалимі запалювали звичайною запальничкою. Про це повідомляє у Фейсбук журналіст і фактчекер видання Delfi Ілля Бер.

Він нагадує, що 5 років тому грецький журналіст, головний редактор фактчекерського проєкту Ellinika Hoaxes Дімітріс Алікакос опублікував книжку, присвячену диву, що регулярно трапляється напередодні православного Великодня, - зішестю благодатного вогню.

"Щоб провести своє незалежне розслідування, Алікакос під виглядом грецького прочанина приїхав до Єрусалима і поговорив із різними людьми, включно зі співробітниками Єрусалимського патріархату. І один із них, причому не хто-небудь, а цілий архієпископ Ісидор на блакитному оці зізнався, що власноруч запалював лампаду на Гробі Господньому звичайною запальничкою: не один і не два рази, "ось цими самими руками", - повідомляє Бер.

За його словами, у відповідь на публікацію книги Дімітріса Алікакоса "Єрусалимський патріархат разом з архієпископами Ісідором і Аристархом (генеральний секретар патріархату), подав цивільний позов проти автора і видавця книги, вимагаючи 700 000 євро як компенсацію за моральну шкоду".

"У січні 2021 року обидва архієпископи висунули проти Алікакоса ще й кримінальні звинувачення. Вони стверджували, що його книга поширює неправду і що він отримав їхні свідчення незаконно і без дотримання журналістських стандартів. Але Алікакос не будь дурень виклав відео свого спілкування з Ісідором, на якому, по-перше, видно, що журналіст нічого не перебрехав, а по-друге, зрозуміло, що знято його не прихованою камерою, і що ієрарх абсолютно свідомо, дивлячись у камеру, розповідав, що та як", - зазначає Бер.

"29 березня 2024 року після майже п'яти років судових розглядів і трьох відтермінувань сам Алікакос постав перед афінським судом за звинуваченням у наклепі, порушенні таємниці усних розмов і порушенні персональних даних у зв'язку з використаними ним методами. У підсумку було ухвалено одноголосне рішення на користь Алікакоса", - констатує Бер.

Він цитує коментар Дімітріса Алікакоса щодо рішення суду: "Це була найскладніша робота з перевірки фактів у моїй кар'єрі - спростування твердження одинадцятисотлітньої давнини, яке широко розповсюджувалося серед мільйонів людей. Моє розслідування було спрямоване не на спростування релігійних переконань, а на твердження, яке поширювали через офіційний сайт Єрусалимського патріархату, про те, що Священний вогонь щорічно запалюють у чудесний спосіб. Мені вдалося переконливо довести його природне, ініційоване людиною походження. Грецькі судові органи підтвердили точність і чесність мого розслідування, відкинувши всі звинувачення в брехливості та наклепі з боку архієпископів, особливо того, який відкрито зізнався у використанні запальнички для запалювання Благодатного вогню. Цей юридичний результат знаменує собою тріумф журналістського розслідування і рішуче спростування багатовікової брехні".

Статті

Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Всі статті