Генпрокурор Костін обговорив із президентом Європарламенту створення Спецтрибуналу щодо агресії росії

Генеральний прокурор України Андрій Костін сподівається, що рішення Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо ордера на арешт президента РФ путіна стане початком притягнення до відповідальності держави-агресора на міжнародному рівні. Про це він заявив під час зустрічі з президентом Європейського парламенту Робертою Мецолою у Брюсселі 23 березня, повідомляє Офіс генпрокурора. 

"Україна високо цінує внесок Європейського парламенту у справу забезпечення відповідальності РФ за міжнародні злочини. Сподіваємося, що історичне рішення Міжнародного кримінального суду щодо ордера на арешт Путіна закріпить його статус вигнанця для цивілізованого світу та стане початком міжнародних процесів притягнення керівництва держави-агресора до індивідуальної відповідальності", - наводить відомство слова українського генпрокурора.

Костін наголосив, що для завершення розбудови глобальної мережі відповідальності необхідно створити Спеціальний трибунал щодо злочину агресії, оскільки, згідно з міжнародним правом, лише трибунал, що має міжнародний статус, може подолати імунітет чинного президента.

"Ми сподіваємося, що ЄС і Європейський парламент підтримають нашу позицію як найбільш реалістичний і оптимальний спосіб відновити справедливість і запобігти можливим збройним конфліктам у майбутньому", - зазначив генпрокурор.

Президент Європарламенту, зі свого боку, запевнила: "Ми не заспокоїмося, доки Україна не досягне справедливості". Вона додала, що є домовленість "про подальшу координацію зусиль, щоб забезпечити відповідальність за кожен скоєний злочин".

Нагадаємо, що Спецтрибунал для РФ підтримують уже 30 країн. 

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті