ЄС профінансує проект прокладання енергетичного кабелю у Чорному морі від Грузії та Азербайджану до Європи

Європейський Союз планує допомогти профінансувати електрокабель, який з’єднає Грузію та Азербайджан з країнами ЄС через Чорне море. Про це повідомляє Bloomberg, пише "Економічна правда" 17 грудня.

"З початку війни з Росією ми вирішили відвернутися від російського викопного палива та диверсифікуватися в бік надійних енергетичних партнерів, і це працює, – цитує видання голову Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн. – Чорноморський електричний кабель – це новий маршрут передачі, повний можливостей, оскільки він також може допомогти доставити електроенергію до наших сусідів у Молдові, на Західних Балканах і, звичайно, в Україні".

Підкреслюється, що загальна вартість проекту не розголошується. Плани щодо лінії електропередачі, першої, що напряму з’єднує ЄС із Кавказьким регіоном, є частиною зусиль блоку щодо диверсифікації джерел енергії та стримування зростання цін.

Зазначається, що, крім Румунії, кабель принесе електроенергію в Угорщину. Очікується, що детальне техніко-економічне обґрунтування буде завершено у вересні наступного року, а будівництво завершиться за шість років.

Також повідомляється, що після завершення будівництва лінія збільшить експорт електроенергії з Азербайджану до ЄС, за словами президента Ільхама Алієва. Азербайджан оцінює свою відновлювальну електроенергію у 27 гігават. Країна стає все більш важливою для європейських країн у сфері енергопостачання: щонайменше 10 країн уклали угоди з Баку про імпорт більшої кількості природного газу, щоб зменшити залежність від російських потоків.

Раніше повідомлялось, що Єврокомісія підготувала 9-й пакет санкцій проти росії.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті