Експерти розповіли, як уникнути потрапляння на гачок шахраїв у "чорну п’ятницю" і не тільки

Цьогоріч 57% українців планують покупки на так звану "чорну п’ятницю", йдеться у дослідженні "Kantar Україна", отже, про те, як уникнути потрапляння на гачок шахраїв, розповіли експерти YouControl напередодні "чорної п’ятниці".

"Найпоширенішим видом шахрайства залишається створення фейкового інтернет-магазину і продаж неіснуючого товару з передоплатою. Характерною ознакою таких вебсайтів є надзвичайно привабливі ціни, які відверто не відповідають реальній ціні товару. Іноді дизайн такого інтернет-магазину імітує дизайн вже відомого бренду”, - каже експерт із комплаєнсу YouControl, зовнішній консультант Світового банку у сфері аналізу даних та кібербезпеки Михайло Кольцов.

Він рекомендує робити покупки на перевірених майданчиках, тому що вони можуть гарантувати якість товару та безпеку переказів. 

"Якщо вперше купуєте в магазині, уникайте передплати. Краще оплатити після того, як оглянете товар. Про підозрілі онлайн-магазини краще повідомляти у кіберполіцію. У них на сайті є спеціальна форма для звернень", - зазначає Кольцов.

Також він радить звертати увагу на кілька важливих розділів інтернет-магазину: "Політика повернення" та "Контакти". Варто перевіряти дані про підприємство у відкритих джерелах. Це дозволить зрозуміти, що взагалі собою являє магазин. При купівлі через онлайн магазин або соцмережі не завадить переглядати відгуки про такі майданчики і  зважати, щоб ці відгуки були залишені людьми, а не ботами. Ботами називають автоматизовані програми, що залишають, зазвичай, одні й ті ж коментарі під різними постами. Їхні характерні ознаки: брак конкретики, активне вживання фраз від першої особи, перевага дієслів над іменниками.

Раніше українців попередили про нову шахрайську розсилку.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті