До 15 років тюрми засуджено співробітника ФСБ, який створив агентурну мережу в Україні – СБУ

За матеріалами СБУ до 15 років тюрми засуджено співробітника ФСБ, який створив агентурну мережу в Україні. Про це повідомили в Телеграм-каналі відомства 14 липня.

"Зловмисником є кадровий співробітник управління ФСБ у Красноярському краї Іванченко Олександр Юрійович, – сказано в повідомлені. – Встановлено, що він готував теракти проти Сил оборони і збирав інформацію із прифронтових регіонів України. Робив це через декількох агентів, яких курував особисто". 

Зазначається, що у 2017 році Олександр Іванченко завербував киянина і після декількох "тестових" завдань "законсервував" його. На початку повномасштабного вторгнення РФ співробітник ФСБ "активував" свого агента і дав йому вказівку прибути до Чернівецької області. Там зрадник мав встановити і передати агресору локації залізничних вузлів і логістичних складів, які задіяні для тимчасового базування і перекидання українських військ на фронт. Розвідінформація потрібна була російським окупантам для здійснення серії вибухів на інфраструктурних об’єктах Буковини.

Підкреслюється, що Служба безпеки спрацювала на випередження і затримала ворожого агента на початку цього року.

Крім того, співробітник ФСБ збирав інформацію і з прифронтових районів України. Особливо його цікавили точні координати місць дислокації підрозділів Служби безпеки та окремого полку спеціального призначення "Азов". Але і в цьому випадку СБУ заблокувала всі спроби російського шпигуна отримати потрібну йому інформацію.

На підставі зібраних доказів суд визнав його винним за ч. 1 ст. 114 Кримінального кодексу України (шпигунство) і призначив 15 років позбавлення волі. Оскільки фігурант переховується на території росії, тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Раніше повідомлялось, що агента ФСБ, який допомагав захоплювати Сєвєродонецьк, затримано на Закарпатті.

Статті

Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Всі статті