Колишній головний рабин Москви закликав євреїв залишити росію, щоб не стати "цапами-відбувайлами"

Колишній головний рабин Москви Пінхас Гольдшмідт вважає, що євреїв, які живуть у росії, можуть зробити «цапами-відбувайлами» за труднощі, що виникли як наслідок війни. Пінхас закликав євреїв залишити країну поки не пізно, - повідомляє телеграм-канал "Агентство.Новини" 30 грудня.

«Якщо озирнутися на російську історію, [то видно, що] щоразу, коли політична система [країни] була в небезпеці, уряд намагався перенаправити гнів і невдоволення мас на єврейську громаду», - сказав Гольдшмідт.

У країні вже спостерігається зростання антисемітизму "у міру того, як Росія повертається до нового варіанту Радянського Союзу, і знову поступово опускається залізна завіса", вважає колишній головний рабин Москви. "Ось чому я вважаю, що найкращий варіант для російських євреїв - це виїхати", - сказав він в інтерв'ю The Guardian.

За його особистими підрахунками, з початку війни від 25% до 30% євреїв, що залишилися в росії, вже поїхали або планують переїзд найближчим часом. Більшість єврейської громади в Україні, за його словами, також поїхала до Європи, переважно до Німеччини, Австрії, Румунії.

У липні Гольдшмідт пішов з посади головного рабина Москви. За його словами, на лідерів релігійних громад чинився тиск, аби ті підтримали війну. "Я відмовився це зробити. Я пішов у відставку, тому що продовжувати роботу як головний рабин Москви було б проблемою для громади через репресії проти дисидентів", — пояснив Гольдшмідт.

Видання нагадало, що до жовтня з початку року в Ізраїль репатріювалися понад 26 тисяч російських євреїв, ще 35 тисяч чекають на оформлення документів.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті