Зеленський підписав закон про деколонізацію географічних назв в Україні

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає деколонізацію топонімів і географічних назв в Україні. Про це 21 квітня повідомляють у картці проєкту №7253 на сайті Верховної ради.

Згідно з цим законом, перейменуванню піддадуться вулиці та інші об'єкти - зокрема, пам'ятники та пам'ятні знаки. Крім цього, необхідно буде перейменувати населені пункти, в назвах яких є натяки на росію, її діячів або пропагандистів.

"Присвоєння географічним об'єктам, юридичним особам та об'єктам права власності назв держави, які глорифікують, увічнюють, пропагують або містять символіку російської імперської політики, а також назви держави, а також держави-терориста (держави-агресора), або її визначних, пам'ятних, історичних і культурних місць, населених пунктів, дат, подій забороняється", - ідеться в документі.

Також під заборону потраплять зображення, присвячені російським і радянським діячам, російським містам і завоюванням. Цінні пам'ятки потрібно буде перенести в музеї. Під стандарти української мови необхідно буде перейменувати назви населених пунктів.

Також будуть перейменовані населені пункти, назви яких не відповідають стандартам української мови. Як приклад, ця зміна торкнеться назв на кшталт "Октябрьське" або "Южноукраїнське".

Зазначимо, що цей закон набуде чинності через три місяці. Після цього у державних і військових органів буде шість місяців, щоб видалити з публічного доступу російські символи.

Нагадаємо, раніше сьогодні Зеленський затвердив нові правила отримання паспорта громадянина України.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті