Як перетворити квітуче місто на руїни: у Норвегії показали фотографії Маріуполя до і після російської агресії

Виставка, присвячена Маріуполю, відкрилась у Норвегії у комуні Акерсгус 5 березня. Про це повідомив сайт міста Маріуполя 6 березня.

"У Норвегії, у комуні Акерсгус, відкрилася виставка, присвячена Маріуполю. Одним із ініціаторів її проведення став маріуполець Данило Ребро, який має практику у місцевій бібліотеці НЕС. Ця бібліотека – повноцінний культурний  центр, де проходять виставки, кінопокази, інші творчі заходи та цікаві зустрічі", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що вікриття виставки відвідав мер норвезького містечка Туве Нігус.

У рамках заходу також відбувся безкоштовний показ документального фільму "20 днів у Маріуполі".

"Південне, велике, сонячне портове місто України стало відомим під час українсько-російської війни у березні 2022 року. Поширюючи фотографії, зроблені репортерами Associated Press, світ побачив жахливі атаки на лікарню та театр, де на землі було написано слово "діти". Трагізм міста полягає ще й у тому, що неможливо порахувати всіх загиблих, кількість яких оцінюється різними методами від 22 тисяч жителів до 50, 80, 100 і навіть 136 тисяч. На другий рік після руйнування Маріуполя, рівно в цю годину, замість покарання чи виключення з глобальних процесів, Путін знищує наступне українське місто - Авдіївку. Світ змінився. Епоха Ялтинської конференції та Гельсінської декларації однозначно закінчилася. Що буде далі, невідомо", - йдеться у презентації виставки.

На виставці представлені роботи п’яти маріупольських фотографів, які фіксували, яким був Маріуполь до початку повномасштабного вторгнення, і яким воно залишилось після того, як туди прийшли росіяни.

Це такі фотографи:

Сергій Ваганов, фотожурналіст, працював у кількох відомих ЗМІ в Україні та міжнародних агенціях, таких як European Pressphoto Agency, Associated Press, France Press тощо;

Євген Сосновський, уродженець Маріуполя, театральний аматор і фотограф, провів 65 днів в облозі і мав сміливість евакуювати відзнятий матеріал. Його маленький 8-річний родич Єгор відомий своїм "Маріупольським щоденником", який розповідає про жахи облоги;

Дмитро Козацький, український фотограф, військовослужбовець, старший солдат Національної гвардії України. У 2022 році потрапив до списку Forbes Україна "30 до 30: обличчя майбутнього";

Олена Сугак, фотографка-аматорка, – жінка, яка відчайдушно документувала наслідки російських атак;

Світлана (прізвище не називаємо), яка залишилася в окупації, також задокументувала наслідки окупації на камеру.

Раніше повідомлялось, що український Камерний оркестр "Ренесанс" Маріупольської філармонії взяв участь у великому концерті в Італії.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті