Як перетворити квітуче місто на руїни: у Норвегії показали фотографії Маріуполя до і після російської агресії

Виставка, присвячена Маріуполю, відкрилась у Норвегії у комуні Акерсгус 5 березня. Про це повідомив сайт міста Маріуполя 6 березня.

"У Норвегії, у комуні Акерсгус, відкрилася виставка, присвячена Маріуполю. Одним із ініціаторів її проведення став маріуполець Данило Ребро, який має практику у місцевій бібліотеці НЕС. Ця бібліотека – повноцінний культурний  центр, де проходять виставки, кінопокази, інші творчі заходи та цікаві зустрічі", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що вікриття виставки відвідав мер норвезького містечка Туве Нігус.

У рамках заходу також відбувся безкоштовний показ документального фільму "20 днів у Маріуполі".

"Південне, велике, сонячне портове місто України стало відомим під час українсько-російської війни у березні 2022 року. Поширюючи фотографії, зроблені репортерами Associated Press, світ побачив жахливі атаки на лікарню та театр, де на землі було написано слово "діти". Трагізм міста полягає ще й у тому, що неможливо порахувати всіх загиблих, кількість яких оцінюється різними методами від 22 тисяч жителів до 50, 80, 100 і навіть 136 тисяч. На другий рік після руйнування Маріуполя, рівно в цю годину, замість покарання чи виключення з глобальних процесів, Путін знищує наступне українське місто - Авдіївку. Світ змінився. Епоха Ялтинської конференції та Гельсінської декларації однозначно закінчилася. Що буде далі, невідомо", - йдеться у презентації виставки.

На виставці представлені роботи п’яти маріупольських фотографів, які фіксували, яким був Маріуполь до початку повномасштабного вторгнення, і яким воно залишилось після того, як туди прийшли росіяни.

Це такі фотографи:

Сергій Ваганов, фотожурналіст, працював у кількох відомих ЗМІ в Україні та міжнародних агенціях, таких як European Pressphoto Agency, Associated Press, France Press тощо;

Євген Сосновський, уродженець Маріуполя, театральний аматор і фотограф, провів 65 днів в облозі і мав сміливість евакуювати відзнятий матеріал. Його маленький 8-річний родич Єгор відомий своїм "Маріупольським щоденником", який розповідає про жахи облоги;

Дмитро Козацький, український фотограф, військовослужбовець, старший солдат Національної гвардії України. У 2022 році потрапив до списку Forbes Україна "30 до 30: обличчя майбутнього";

Олена Сугак, фотографка-аматорка, – жінка, яка відчайдушно документувала наслідки російських атак;

Світлана (прізвище не називаємо), яка залишилася в окупації, також задокументувала наслідки окупації на камеру.

Раніше повідомлялось, що український Камерний оркестр "Ренесанс" Маріупольської філармонії взяв участь у великому концерті в Італії.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті