Всього 10% європейців вірять, що Україна може перемогти росію — опитування

Європейці все ще активно підтримують Україну у війні проти росії, однак через майже два роки після початку повномасштабного вторгнення ледве 10% вірять, що вона зможе перемогти росію.Про це свідчать результати опитування, проведеного в різних країнах ЄС, повідомляє "Громадське" з посиланням на Guardian.

Згідно з дослідженням, більшість європейців «відчайдушно намагається запобігти перемозі росії», але водночас не вірить, що Київ може перемогти у військовому плані, розповів директор Європейської ради з міжнародних відносин Марк Леонард.

Так, у середньому лише 1 із 10 європейців у 12 опитаних країнах вірив, що Україна переможе на полі бою, тоді як удвічі більше (20%) прогнозували перемогу росії. Навіть у найбільш оптимістично налаштованих державах-членах — Польщі, Швеції та Португалії — менш як кожен п’ятий (17%) вірить, що Київ може перемогти.

Опитування показало, що в усіх країнах найбільш поширеною думкою, яку поділяють в середньому 37% респондентів, є те, що війна закінчиться компромісом.

У Швеції (50%), Португалії (48%) і Польщі (47%) опитані частіше казали, що Європа повинна допомогти Україні. Натомість в Угорщині (64%), Греції (59%), Італії (52%) й Австрії (49%) люди вважали за краще підштовхувати Київ до врегулювання. У Франції, Німеччині, Нідерландах та Іспанії думки розділилися більш рівномірно.

Опитування було проведене у січні цього року у 12 країнах-членах ЄС, зокрема у Франції, Німеччині, Угорщині, Італії, Нідерландах, Польщі, Іспанії та Швеції, на замовлення Європейської ради з міжнародних відносин. Інформацію про вибірку і похибку Guardian не надав.

Як повідомлялося, понад 45% українців донатять на армію з кожної зарплати. 

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті