Вплив війни на ринок авто-2022: в Україну ввезли понад півмільйона авто, вони "постарішали" до 12 років

Протягом 2022 року в Україну ввезли 534866 автівок. Це на 60% менше, аніж торік. Про це повідомив сайт "Опендатабот" 18 січня.

"Фактично, кількість ввезених машин "відкотилася" до показників ковідного 2020 року", – сказано в повідомленні.

Найбільшу кількість авто ввезли у травні-червні — у період, коли діяли пільгові ставки на розмитнення. Так, у травні було ввезено 94 тисячі авто, а у червні – 103 тисячі. З 1 липня, коли завершило дію "нульове розмитнення" імпорт автомобілів знизився.

Зазначається, що антирекорд очікувано стався у перший місяць повномасштабного вторгнення росії. Тоді в Україну було ввезено менше 10 тисяч авто. 

Нульові ставки розмитнення мали допомогти людям, що залишилися без автівок внаслідок збройної агресії РФ, придбати недорогу машину – найчастіше це автівки, що вже були у вживанні. Крім того, нульове розмитнення мало здешевити закупівлю волонтерами авто для ЗСУ.

"Побічним результатом стало зростання середнього віку авто, що ввозиться в Україну, аж на 2 роки. Це найвищий показник за останні 10 років. Так, якщо ще у 2020 ввозили дев'ятирічні авто, у 2021 машини "постаршали" на рік, то у 2022 році 67% ввезених уживаних машин старше 10 років", – йдеться в повідомленні. 

Уточнюється, що загалом середній вік ввезених в 2022 в Україну авто сягнув 12,3 років. Побутує думка, що таке старішання автопарку українців негативно відбивається на безпеці на дорогах. Проте статистика не підтверджує цю тезу. Так, за даними Національної поліції, за весь 2021 рік через керування несправним транспортним засобом зафіксовано 58 ДТП. Це 0,2% від загальної кількості аварій в країні за рік.

Підкреслюється, що найпопулярнішим брендом року серед легкових автівок став VOLKSWAGEN. До топ-3 затребуваних автівок потрапили також RENAULT та FORD. Що стосується моделей, українці надавали перевагу VOLKSWAGEN PASSAT, VOLKSWAGEN GOLF та SKODA OCTAVIA.

Серед вантажних авто найчастіше ввозили RENAULT, MAN та DAF.

Раніше повідомлялось, що у Львівській області правоохоронці викрили схему незаконного розмитнення автівок.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті