"Військова поліція" РФ шукає незгодних із війною на території СНД: у Вірменії затримано російського контрактника-відмовника

У Вірменії російська військова поліція затримала громадянина РФ, який відмовився воювати проти України. Його тримають на російській військовій базі в Гюмрі. Про це повідомляють росЗМІ.

Як повідомляється, цього тижня у Вірменії співробітники російської військової поліції затримали громадянина РФ Дмитра Сетракова і доправили його на російську військову базу в місті Гюмрі. Проти Сетракова в росії порушено кримінальну справу про самовільне залишення частини, повідомила 8 грудня "Гельсінська громадянська асамблея - Ванадзор". 

Голова організації Артур Сакунц заявив вірменській службі "Радіо Свобода", що Сетраков був контрактником у росії, але після повномасштабного вторгнення РФ в Україну переїхав до Вірменії. Сакунц дізнався про його затримання від російських правозахисників; до них звернулася дружина росіянина. На російській військовій базі в Гюмрі Сакунцу підтвердили затримання і сказали, що Сетраков під вартою. 

"На моє запитання, де він відбуватиме покарання, якщо суд визнає його винним, мені відповіли, що це буде в Російській Федерації", - додав Сакунц.

Він наголосив, що російська військова поліція не має права затримувати у Вірменії навіть громадян РФ, це можуть робити лише правоохоронні органи самої Вірменії (російська сторона має зв'язатися з ними для пошуку розшукуваного громадянина). Правозахисник назвав дії російської військової поліції "атакою на правову систему Вірменії, на Вірменію як суверенну державу". 

"Гельсінська громадянська асамблея - Ванадзор" вимагає від влади Вірменії "вжити всіх необхідних зусиль для повернення Сетракова Дмитра Леонідовича під правовий захист Республіки Вірменія".

Видання "Вот так" зазначає, що росіян, звинувачених у дезертирстві або ухиленні від служби в армії, і раніше затримували у Вірменії. Але це робили місцеві поліцейські і тоді затриманих відпускали через кілька годин.

Як повідомлялося, на Херсонщині росіяни шукають до 60 дезертирів, які втекли з окупаційного війська. 

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті