Верховна Рада хоче запровадити відповідальність за співпрацю з окупантами для адвокатів, нотаріусів та інших експертів

Верховна Рада України хоче запровадити відповідальність за колаборацію з окупантами для адвокатів, нотаріусів та інших експертів. Про це пише газета "Голос України".

Зазначається, що у березні цього року Верховна Рада доповнила Кримінальний кодекс України новою статтею «Колабораційна діяльність», якою встановлено кримінальну відповідальність для громадян та юридичних осіб за співпрацю або підтримку збройних формувань та окупаційних адміністрацій держави-агресора.

Однак закон не поширюється на громадян, які здійснюють на окупованих територіях і на підставі законодавства держави-агресора професійну діяльність з надання послуг адвоката, аудитора, оцінювача, експерта тощо.

Тож група народних депутатів запропонувала вирішити це питання, підготувавши проект закону «Про внесення змін до статті 111-1 Кримінального кодексу України щодо вдосконалення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність» (№ 8077). 

«Специфіка діяльності саме вищезазначених суб’єктів та їхня важлива роль у суспільно-правовому житті держави, а також можливі негативні наслідки від здійснення цієї діяльності за законодавством держави-агресора свідчать про необхідність окремого встановлення кримінальної відповідальності саме для цієї категорії осіб», - наголошується у пояснювальній записці до законопроекту. 

Документом передбачається: встановити кримінальну відповідальність для осіб, які здійснюють професійну діяльність, пов’язану з наданням послуг адвоката, аудитора, оцінювача, експерта, арбітражного керуючого, приватного виконавця, незалежного посередника, члена трудового арбітражу, третейського судді. 

Кримінальна відповідальність наступатиме також за виконання повноважень нотаріуса або державного реєстратора чи суб’єкта державної реєстрації прав та за надання інших публічних послуг за законодавством держави-агресора. Крім того, депутати пропонують виключити «добровільність» як необхідну складову для притягнення до кримінальної відповідальності за колабораціонізм.

Власне, така співпраця з окупантом, відповідно до законопроекту, каратиметься позбавленням волі на строк від 3 до 6 років із забороною обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років з конфіскацією майна або без такої, - йдеться у повідомленні.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті