На Закарпатті стартував старобільський проєкт "Аура міста", який шукає митців-резидентів (контакти, форма заявки)

Проєкт "Аура міста", який до того три роки поспіть реалізовувався у Старобільську, стартував у місті Свалява Закарпатської області у вересні. Про це "ОстроВу" повідомила голова громадської організації "Центр соціального розвитку "Дієва громада", ініціаторка проєкту Оксана Очкурова 18 вересня.

"Резиденція "Аура міста" заснована у 2019 році в місті Старобільськ Луганської області", – розповідає Очкурова.

Уточнюється, що проєкт був заснований жінками-переселенками, які переїхали з родинами у Старобільськ у 2014 році з окупованих міст Луганщини. Зокрема, родина Очкурових переїхала у Старобільськ з Кадіївки.

Підкреслюється, що "Аура міста" – це не просто подія, а ціла низка культурних подій, націлених на згуртування громади. Щоразу він триває по кілька тижнів.

Зазначається, що, до прикладу, 2019 році в рамках "Аури міста" сім резидентів з різних куточків України мали змогу показати, яким вони бачать Старобільськ – перлину на Айдарі, створити креативні продукти, які залишилися у культурній скарбниці міста.

"Матеріальним втіленням образу Старобільська в різноманітних мистецьких формах стали 6 картин, 60 графічних малюнків три еко-мурали, близько 700 зразків фотомистецтва й багато іншого", – повідомляють ініціаторки проєкту.

Уточнюється, що цьогоріч "Аури міста" триватиме два місяці на Закарпатті, куди релоковано ГО "ЦСР "Дієва громада".

Підкреслюється, що цього року резиденція покликана допомогти внутрішньо переміщеним особам і передбачає арттерапевтичну програму "Евакуйовані".

"Цьогорічна "Аура міста" покликана допомогти з адаптацією, а згодом і інтеграцією внутрішньо переміщених осіб на новому місці проживання, за допомогою мистецтва, поступово повернути ВПО втрачені ресурси або отримати нові завдяки арттерапії та соціально-психологічній підтримці", – йдеться в повідомленні "Дієвої громади" у Facebook.

"Ми запрошуємо долучитись до "Аури міста" українських митців та мисткінь (експертів/експерток), які працюють в жанрах образотворчого та візуального мистецтва: живопис, графіка, скульптура, художня фотографія, а також у синтезі мистецтв – поєднання різних видів мистецтва в гармонійний ансамбль", – повідомляють ініціаторки проєкту.

Підкреслюється, що для відібраних резидентів передбачено гонорар, забезпечення проживання й харчування на період участі в проєкті, а також матеріалів для створення робіт.

Завданням резидента при цьому є:

- проведення творчого заходу для місцевої спільноти (майстер-клас, лекція, воркшоп тощо);

- проведення арттерапевтичного заняття для ВПО;

- обов’язкове створення щонайменше двох матеріальних культурних продуктів та їх безповоротна передача резиденції.

Уточнюється, що відбір резидентів відбудеться на основі заявок, які можна розмістити за посиланням

Телефон для довідок – +38(066)065-81-25.

Дедлайн подачі заявок – 24 вересня 2022 року.

"Резиденція "Аура міста" надає простір для досліджень, експериментів і створення мистецького продукту (картина, графіка, тощо), який стане основою майбутньої виставки", – сказано в повідомленні.

Підкреслюється, що митці-резиденти творчо працюватимуть у резиденції міста Свалява з 1 жовтня 2022 року протягом 14 днів.

Раніше повідомлялось, що розмовний клуб з української мови від філологині з Луганщини працює на Закарпатті.

Статті

Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Всі статті