У Києві проходить ІV Лабораторія драматургії НСТДУ: "Як писати про війну"

У Києві проходить ІІ Резиденція IV Лабораторії драматургії, де будуть свторені п'єси для втілення на театральній сцені. Про це повідомляє НСТДУ.

Тема цьогорічної Лабораторії драматургії "Як говорити/писати про війну у драматургічних текстах", завдання – створення актуальних якісних п’єс, налагодження співпраці між режисерами і драматургами, збільшення присутності сучасної української драматургії в театрах України та за кордоном. Захід проводить Національна спілка театральних діячів України за підтримки Українського культурного фонду.

Організаторами було відібрано 13 учасників: 7 драматургів (Оксана Гриценко, Ганна Захожа, Лєна Кудаєва, Ольга Мацюпа, Олег Михайлов, Анастасія Пугач, Катерина Пенькова) та 6 режисерів (Іван Данілін, Дмитро Леончик, Дмитро Некрасов, Катерина Парфир’єва, Аліна Рашко, Олена Ткачук).

На І Резиденції, яка проходила у липні в Івано-Франківську, учасники слухали лекції драматургині Ірини Гарець та психологині Оксани Татарин, мали воркшопи з кураторами-драматургами Лєною Лягушонковою і Павлом Ар’є. На зустрічах було розглянуто безліч питань, які на сьогодні є «гарячими» і злободенними: які теми варто / не варто порушувати і коли саме, як фіксувати реальні історії та спілкуватися зі свідками, що в тексті та постановці може ретравматизувати, як говорити про війну в Україні і за кордоном, на великих і камерних сценах тощо.

У програмі ІІ резиденції:

• Воркшопи та майстерні від драматургів Павла Ар’є та Лєни Лягушонкової;

• Лекції з психологинею Оксаною Татарин та театрознавицями Іриною Чужиновою та Ганною Веселовською;

• Спільні дискусії та обговорення;

• Розбір І драфту п’єс учасників;

• Відвідування перформативного читання у Театрі «Золоті ворота».

ІІ резиденція IV Лабораторії драматургії проходить у Мистецько-концертному центрі ім. І. Козловського і триває 5 днів. Драматурги мають можливість попрацювати зі своїми текстами з кураторами, зробити остаточні правки, щоб в кінці проєкту представити готові закінчені п’єси. Заключний етап – перформативні читання створених п’єс.

Засновником та організатором «Лабораторії драматургії НСТДУ» є Національна спілка театральних діячів України (Голова Богдан Струтинський).

Проєкт покликаний створювати нові круті та сучасні, а головне професійні п’єси та сприяти їх сценічному втіленню. Перша Лабораторія НСТДУ відбулася у 2019 році і була присвячена п’єсам для дітей. Учасники прослухали курс лекцій від 7 тренерів з України та Польщі, створили 11 драматургічних текстів для дитячої аудиторії. На Другій Лабораторії НСТДУ, яка проходила у 2020 році, драматурги писали п’єси для різних вікових категорій і видів театру. В результаті було створено 10 п’єс, які були прочитані на фінальному етапі Лабораторії – Фестивалі сучасної драми. На Третій Лабораторії НСТДУ учасники вчилися писати інсценівки, адаптації, трансформації чужих літературних творів і створили 11 текстів.

З моменту заснування Лабораторії написано більше тридцяти п’єс і багато з них вже отримали своє сценічне втілення на театральних сценах України! А також створено Бібліотеку української драматургії (на сьогодні у базі 88 авторів та 458 п’єси), яка постійно поповнюється іменами нових драматургів та новими текстами.

У вересні на фестивалі Kyivbookfest відбулася презентація книги «ПокИдьки та інші п’єси». Це збірник з 12-ти п’єс (написаних під час Лабораторій драматургії) від 9-ти українських драматургів та драматургинь, який був надрукований у Видавництві Фоліо.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті