У Києві проходить ІV Лабораторія драматургії НСТДУ: "Як писати про війну"

У Києві проходить ІІ Резиденція IV Лабораторії драматургії, де будуть свторені п'єси для втілення на театральній сцені. Про це повідомляє НСТДУ.

Тема цьогорічної Лабораторії драматургії "Як говорити/писати про війну у драматургічних текстах", завдання – створення актуальних якісних п’єс, налагодження співпраці між режисерами і драматургами, збільшення присутності сучасної української драматургії в театрах України та за кордоном. Захід проводить Національна спілка театральних діячів України за підтримки Українського культурного фонду.

Організаторами було відібрано 13 учасників: 7 драматургів (Оксана Гриценко, Ганна Захожа, Лєна Кудаєва, Ольга Мацюпа, Олег Михайлов, Анастасія Пугач, Катерина Пенькова) та 6 режисерів (Іван Данілін, Дмитро Леончик, Дмитро Некрасов, Катерина Парфир’єва, Аліна Рашко, Олена Ткачук).

На І Резиденції, яка проходила у липні в Івано-Франківську, учасники слухали лекції драматургині Ірини Гарець та психологині Оксани Татарин, мали воркшопи з кураторами-драматургами Лєною Лягушонковою і Павлом Ар’є. На зустрічах було розглянуто безліч питань, які на сьогодні є «гарячими» і злободенними: які теми варто / не варто порушувати і коли саме, як фіксувати реальні історії та спілкуватися зі свідками, що в тексті та постановці може ретравматизувати, як говорити про війну в Україні і за кордоном, на великих і камерних сценах тощо.

У програмі ІІ резиденції:

• Воркшопи та майстерні від драматургів Павла Ар’є та Лєни Лягушонкової;

• Лекції з психологинею Оксаною Татарин та театрознавицями Іриною Чужиновою та Ганною Веселовською;

• Спільні дискусії та обговорення;

• Розбір І драфту п’єс учасників;

• Відвідування перформативного читання у Театрі «Золоті ворота».

ІІ резиденція IV Лабораторії драматургії проходить у Мистецько-концертному центрі ім. І. Козловського і триває 5 днів. Драматурги мають можливість попрацювати зі своїми текстами з кураторами, зробити остаточні правки, щоб в кінці проєкту представити готові закінчені п’єси. Заключний етап – перформативні читання створених п’єс.

Засновником та організатором «Лабораторії драматургії НСТДУ» є Національна спілка театральних діячів України (Голова Богдан Струтинський).

Проєкт покликаний створювати нові круті та сучасні, а головне професійні п’єси та сприяти їх сценічному втіленню. Перша Лабораторія НСТДУ відбулася у 2019 році і була присвячена п’єсам для дітей. Учасники прослухали курс лекцій від 7 тренерів з України та Польщі, створили 11 драматургічних текстів для дитячої аудиторії. На Другій Лабораторії НСТДУ, яка проходила у 2020 році, драматурги писали п’єси для різних вікових категорій і видів театру. В результаті було створено 10 п’єс, які були прочитані на фінальному етапі Лабораторії – Фестивалі сучасної драми. На Третій Лабораторії НСТДУ учасники вчилися писати інсценівки, адаптації, трансформації чужих літературних творів і створили 11 текстів.

З моменту заснування Лабораторії написано більше тридцяти п’єс і багато з них вже отримали своє сценічне втілення на театральних сценах України! А також створено Бібліотеку української драматургії (на сьогодні у базі 88 авторів та 458 п’єси), яка постійно поповнюється іменами нових драматургів та новими текстами.

У вересні на фестивалі Kyivbookfest відбулася презентація книги «ПокИдьки та інші п’єси». Це збірник з 12-ти п’єс (написаних під час Лабораторій драматургії) від 9-ти українських драматургів та драматургинь, який був надрукований у Видавництві Фоліо.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті