У Байдена працюють над передачею Україні ракет ATACMS для ударів по окупантах у Криму - ЗМІ

Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена працює над передачею Україні нових потужних балістичних ракет великої дальності ATACMS. Про це повідомляє "Еспресо" з посиланням на NBC News та коментарі двох американських чиновників.

За словами американських офіційних осіб, зараз США схиляються до того, щоб надіслати Україні ракети більшої дальності, що дозволить завдавати ударів на більшій відстані.

Зазначається, що у разі схвалення американським конгресом збільшення фінансування для України, США можуть включити ці ракети ATACMS в один із перших пакетів військової допомоги. Штати також мають боєприпаси та артилерію, які готові негайно відправити в Україну, якщо фінансування буде схвалено.

Терміни передачі ATACMS з моменту ухвалення рішення можуть бути визначені в лічені години. Посадовці також не виключили, що можуть звернутися до союзників з проханням надати ракети і Україні, а також поповнити свої запаси ATACMS.

"Без законопроєкту про фінансування ми наразі не маємо пакету допомоги у сфері безпеки, який можна надати Україні. Водночас я не буду міркувати про вміст будь-яких майбутніх пакетів, якщо буде прийнято доповнення. Ми повідомимо вас, якщо це зміниться, і якщо у нас буде новий пакет для оголошення", - наводить видання слова речника міноборони США.

Адміністрація Байдена протягом останніх двох років чинила опір відправленню ракет великої дальності. Офіційні особи побоювалися, що Україна може використати їх для завдання удару по Криму чи РФ та змусити диктатора путіна ескалювати конфлікт.

Нагадаєио, у жовтні 2023 року Україна вперше використала проти російських військ американські далекобійні ракети ATACMS

Також нагадаємо, у Пентагоні заявили, що ракети ATACMS мають застосовуватися Україною виключно в межах суверенної української території, і що Україна дала відповідні гарантії.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті