"Митний безвіз" з 1 жовтня: у Мінфіні заявили, що схвалено всі постанови для запуску

Кабмін схвалив постанови, які дозволять Україні з 1 жовтня приєднатися до Конвенцій про процедуру спільного транзиту і спрощення формальностей у торгівлі товарами. Про це повідомляється на сайті Міністерства фінансів 28 вересня.

"Уряд врегулював особливості правовідносин для реалізації з 1 жовтня в Україні Конвенцій про спільний транзит і про спрощення формальностей у торгівлі товарами, – сказано в повідомленні. – 27 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України прийняв низку постанов, які відкривають доступ українському бізнесу до авторизацій та спрощень, аналогічним тим, які існують у ЄС, врегульовують питання надання митним органам заходів забезпечення сплати митних платежів при ввезенні та/або переміщенні територією України транзитом, а також унормовують окремі положення актів уряду з Конвенціями про процедуру спільного транзиту і про спрощення формальностей у торгівлі товарами".

Уточнюється, що завдяки цьому бізнес отримає інструменти для користування перевагами та спрощеннями процедури спільного транзиту, які мають економічні оператори у 35-ти країнах-членах Конвенції.

"До цього часу доступ до спрощень та авторизацій мало обмежене коло підприємств, зокрема авторизовані економічні оператори", – сказано в повідомленні.

Зазначається, що митниця, зі свого боку, отримує аналогічні європейським процедури надання таких авторизацій та спрощень, проведення оцінки відповідності підприємства критеріям та/або умовам надання авторизацій, а також здійснення заходів з моніторингу.

Підкреслюється, що уряд визначив перелік товарів, які можна перевозити митною територією України без надання митниці забезпечення сплати митних платежів на час воєнного стану та одного року після його припинення. Перелік сформовано з урахуванням товарів, потрібних для обороноздатності країни.

Уточнюється, що для схваленого переліку діятиме перехідний період з 1 жовтня 2022 року до 1 лютого 2023 року, протягом якого для бізнесу діятиме звичайний підхід щодо визначення товарів, які підпадатимуть під забезпечення сплати митних платежів.

Раніше повідомлялось, що Зеленський затвердив "транспортний безвіз" з ЄС.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті