"Там бабла багато - завались, а контролю немає". У РФ визнали, що російські чиновники на окупованій Україні вчаться красти по-крупному

У РФ визнали, що чиновники, які працювали на окупованій Україні, навчилися там красти по-крупному. Про це "Медузі" розповіли одразу шість джерел: два високопоставлені регіональні чиновники, два політичні консультанти, які працюють із губернаторами, а також два співрозмовники в повноважних представництвах російського президента.

За їхніми словами, одна з головних проблем полягає в тому, що на анексованих українських територіях чиновники "вчаться надто вільного поводження" з бюджетними грошима, спрямованими на їхнє "відновлення", - навіть за мірками російських держслужбовців. Один із регіональних чиновників у розмові з "Медузою" називає те, що відбувається на завойованих українських землях, "справжньою школою корупції".

"Там бабла багато - завались, а контролю немає. Схеми провернути легко, і є охочі з місцевих у цьому допомогти. Усе погано: обстріли. Дуже просто приховати огріхи, навіть якщо гроші просто вкрали", - пояснює ще одне джерело, знайоме із ситуацією.

Інший співрозмовник, співробітник одного з повпредств, переконаний, що відсутність контролю над витрачанням коштів на окупованих територіях - природне явище. Насамперед тому, що перед силовиками, відрядженими в Україну, стоять зовсім інші завдання: "Боротися з агентами [України], решта за залишковим принципом". При цьому він підкреслює, що є й інша причина: "Туди люди не горять бажанням їхати. Тому ось так - дивляться крізь пальці".

Джерела "Медузи" зазначають, що, попрацювавши в таких умовах, "чиновники втрачають страх". А повернувшись до росії, починають "приміряти правила звідти на великій землі" і, зокрема, намагаються "освоювати" більше бюджетних коштів, ніж заведено в російській системі: "Доводиться зупиняти, переконувати".

Близьке до адміністрації президента РФ джерело "Медузи", своєю чергою, зазначає, що робота на окупованих територіях змінює не тільки рядових чиновників, а й губернаторів. Загалом серед чинних керівників російських регіонів такий досвід мають два губернатори: голова Омської області Віталій Хоценко (народився в Дніпрі, дев'ять місяців очолював "уряд ДНР") і голова Чукотки Владислав Кузнєцов (був заступником "голови уряду ЛНР").

"Обидва були звичайними чиновниками - середніми. Нічого особливого. Як приїхали [після роботи на окупованих територіях] у регіони, пішли скарги. Місцеві в трансі від їхнього нового стилю", - говорить джерело. За його словами, обидва губернатори тепер сповідують "напіввійськовий стиль спілкування": "Я навіть не начальник, а командир. А ви - ніхто, падайте в ноги". Це підтверджує і співрозмовник, близький до повпредства президента в Сибірському окрузі. За його словами, саме так із місцевими чиновниками і політиками спілкується Хоценко.

Близьке до Кремля джерело "Медузи" визнає, що багато регіональних чиновників після роботи на захоплених територіях "втрачають голову": "Людина там побула кілька місяців, курирувала виконання контракту на кілька сотень мільйонів. Звичайно, змінюється погляд на життя. Ти вже не гівно і чинуша-задрот, а людина, яка може багато чого. Хочеться і далі так жити".

Статті

Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Всі статті