Суперяхту російського олігарха під санкціями вперше продадуть з молотка

Супер'яхта Axioma засновника російської сталеливарної компанії ТМК Дмитра Пумпянського піде з молотка за рішенням гібралтарського суду, а гроші дістануться американському банку, - пише російська служба ВВС.

Після російського вторгнення в Україну Захід ввів санкції проти залежних від шляху російських мільярдерів та чиновників. Декілька пов'язаних з ними супер'яхт було заарештовано, проте жодна досі не виставлялася на аукціон.

Ринкова вартість 72,5-метрової Axioma оцінюється в 75 млн доларів, проте швидше за все вона піде з молотка дешевше. Під аукціон відведено лише один день - найближчий вівторок, а ініціатора продажу - американський банк JP Morgan задовольнить суму і втричі менше.

JP Morgan переконав суд Гібралтару продати човен для погашення Пумпянського боргу перед банком на 20 млн доларів.

Axioma була побудована у 2013 році та спочатку носила ім'я Red Square. Пумп'янський здавав човен в оренду всім охочим за 549 ​​тисяч євро на тиждень.

Пумпянський потрапив під санкції ЄС, Британії та США. Він одразу вийшов із бенефіціарів і залишив раду директорів Трубної металургійної компанії (ТМК). Аналогічно надійшли багато російських мільярдерів.

Активісти закликають владу країн, які заарештували яхти, продати їх, а гроші віддати на утримання мільйонів українських біженців, які втекли від російських бомбардувань та окупації. До того ж утримання кожної заарештованої яхти коштує сотні тисяч євро, і ці рахунки тепер оплачують не підсанкційні власники, а західні платники податків.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті