Країни "Великої сімки": "Ми непохитно підтримуємо право України відвоювати свою територію у Росії"

Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» - Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства, Сполучених Штатів Америки та Верховний представник Європейського Союзу - заявили про свою єдність «у найрішучішому засудженні агресивної війни Росії проти України і порушення суверенітету, що продовжуються, територіальної цілісності та незалежності України». Про це повідомляє "Голос Америки".

«Зусилля президента Путіна щодо включення Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей до складу Російської Федерації є новою нижчою точкою в зухвалому зневажанні Росією міжнародного права і ще один приклад неприпустимих порушень Росією суверенітету України, Статуту ООН, а також загальновизнаних принципів і зобов'язань Гельсінського Заключного акту та Паризької хартії», - йдеться у спільній заяві, опублікованій 30 вересня головами зовнішньополітичних відомств G7.

Лідери провідних західних країн наголосили, що вони ніколи не визнають ні цих спроб анексії, ні бутафорських «референдумів», які проводять під дулом автомата.

«Ми покладемо додаткові економічні витрати на Росію, а також на фізичних та юридичних осіб – усередині та за межами Росії, – які надають політичну чи економічну підтримку цим порушенням міжнародного права, – наголошується у документі. - Ми непохитно підтримуємо право України захищатися від російської агресії та її незаперечне право відвоювати свою територію у Росії».

У заяві «Великої сімки» також йдеться про загальне засудження «безвідповідальної ядерної риторики Росії» та наголошується, що ця риторика не зупинить Захід «від підтримки України так довго, як це буде потрібно».

«Росія має негайно припинити свою агресивну війну, вивести всі свої війська та військову техніку з України та поважати незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Ми підтверджуємо, що Донецька, Луганська, Херсонська області, Запоріжжя, як і Крим, є невід'ємною частиною України», - йдеться у заяві.

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті