США: росія створила велику мережу структур для переселення тисяч українських дітей

Росія створила велику мережу з більш ніж 40 контрольованих структур, які використовуються для переселення на територію РФ тисяч українських дітей. Про це повідомляє "Голос Америки".

Зазначається, що програма Conflict Observatory, підтримувана Держдепартаментом США, на своєму сайті опублікувала 14 лютого незалежну доповідь, в якій детально описано широку мережу структур, що використовуються для переселення тисяч українських дітей на території, що знаходяться під контролем російського уряду.

«Незаконна передача та депортація захищених осіб є серйозним порушенням четвертої Женевської конвенції про захист цивільного населення і є військовим злочином, – йдеться у доповіді. – Той факт, що йдеться про переміщення та депортацію дітей, є аморальним за будь-якими стандартами. Росія має негайно припинити примусові переміщення та депортації та повернути дітей до їхніх родин чи їхніх законних опікунів».

Держдепартамент США закликав росію забезпечити доступ зовнішніх незалежних спостерігачів до відповідних об'єктів на окупованих росією територіях України та в самій росії та надати реєстраційні списки переселених та депортованих дітей України.

Доповідь була підготовлена партнерською програмою Conflict Observatory, Лабораторією гуманітарних досліджень Єльського університету.

У ньому вказано 43 установи, до яких російський уряд переселив українських дітей – деякі з них розташовані за тисячі кілометрів від їхніх будинків. У доповіді наводяться докази систематичних зусиль російського уряду щодо переривання зв'язку між викраденими дітьми та їхніми родичами в Україні, перешкоджання повернення дітей в Україну та їхнього «перевиховання», щоб вони стали проросійськими. У ньому також описується передача українських дітей на усиновлення до родин у росії.

Conflict Observatory – програма, яка незалежно збирає та документує докази зловживань під час війни росії проти України. Дослідження Єльського університету виявило кілька десятків чиновників РФ та інших осіб, причетних до переселення та депортації українських дітей.

Статті

Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Всі статті