Спікер парламенту Канади подав у відставку через скандал із українським ветераном СС "Галичина"

Спікер парламенту Канади Ентоні Рота подаву у відставку 26 вересня через те, що запросив ветерана СС "Галичина" Ярослава Гуньки на виступ Володимира Зеленського минулого тижня. Про це повідомляє CBC 26 вересня.

"26 вересня спікер Палати громад Канади Ентоні Рота подав у відставку на тлі скандалу із запрошенням 98-річного ветерана дивізії СС "Галичина" Ярослава Гуньки на виступ Володимира Зеленського минулого тижня. Рота ще раз вибачився за своє рішення, яке "спричинило біль окремим людям та громадам", зокрема євреям та полякам", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що 22 вересня Володимир Зеленеський під час візиту до Канади виступив перед депутатами обох палат парламенту. Після його виступу Ентоні Рота представив присутнім Ярослава Гуньку, якого назвав "українським і канадським героєм", який під час Другої світової війни "боровся за незалежність України проти росіян і продовжує підтримувати війська сьогодні". Парламентарі та Зеленський зустріли ветерана оплесками.

Згодом журналісти з'ясували, що Гунька служив у 14-й гренадерській дивізії Ваффен-СС - добровольчому підрозділі, який складався переважно з етнічних українців під командуванням нацистів. Після цього його запрошення до парламенту осудили єврейські організації, а потім і місцеві політики. Також з різкою критикою виступили польські та російські урядовці.

Рота тоді пояснив, що не знав про минуле Гуньки, а запросив його до парламенту з власної ініціативи, оскільки той проживає на території його парламентського округу. Спікер вибачився за свої дії, однак у відставку спочатку йти відмовився. Однак на цьому скандал не завершився і врешті його відставки почали вимагати члени також різних парламентських партій.

"Це абсолютно неприйнятно. Це було ганьбою для Палати представників та канадців, і я думаю, що спікеру слід прислухатися до думки членів та піти у відставку", - заявила міністр закордонних справ Мелані Жолі.

Врешті Рота погодився подати у відставку.

"Дивізія СС "Галичина" була створена німецькими військами з українців для боротьби проти Червоної армії у 1943 році. Нюрнберзький процес і так звана комісія Дешена, створена в Канаді у 1980-х роках, не підтвердили причетності учасників дивізії до воєнних злочинів", - зазначає chas.news.

Раніше повідомлялось, що Зеленський прибув із неанонсованим візитом до Канади.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті