"Снігові пончики". Українські полярники показали рідкісне явище в Антарктиді

Полярники з української станції «Академік Вернадський» в Антарктиді показали, як формуються сувої зі снігу, які також називають сніговими «рулонами», «пончиками» або ж «сніжками вітру». Знімки Сергія Глотова оприлюднив Національний антарктичний науковий центр у Фейсбук.

Йдеться про кількашарові згортки снігу, всередині яких зазвичай порожнеча. Вони можуть бути як зовсім невеликими (від кількох сантиметрів у діаметрі), так і досить помітними — діаметром понад метр, що нагадує тюки сіна на полі.

Як відзначили полярники, таке явище є досить рідкісним, зокрема й для Антарктиди, хоча зустріти його можна не лише тут. Для утворення снігових сувоїв потрібна низка погодних умов:

  • два різні шари снігу. Нижній — підмерзлий або вкритий льодовою кіркою, він буде неначе підкладка. Верхній — свіжий, пухкий та мокрий: він має вкривати нижній, але не прилипати до нього;
  • температура повітря — близька до точки танення льоду (тобто дещо вище 0°C);
  • сила вітру має бути такою, щоб переміщати грудки снігу, але не руйнувати їх.

Також для формування снігових рулонів здебільшого потрібен схил — тоді вони легше згортаються.

«Необхідність збігу всіх цих досить специфічних умов якраз і робить снігові сувої унікальним явищем, яке нечасто побачиш», — підкреслили в антарктичному центрі.

Оскільки всередині сувою сніг — свіжий та має невелику щільність, то він легко вивітрюється, залишаючи отвір. Інколи він утворюється одразу під час загортання снігової ковдри, розповіли полярники.

Статті

Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Всі статті