Російські зеки більше не отримують помилування від путіна за участь у війні проти України

Російські в’язні, які поїхали воювати проти України, замість помилування від президента РФ путіна отримують тепер умовне звільнення, а служити їм належить до кінця війни. Про це повідомляє ВВС..

Вербувати ув’язнених із російських колоній влітку 2022 року почав засновник угруповання найманців, ПВК "Вагнер" Євген Пригожин. З лютого 2023 відправлення в’язнів на фронт займається міноборони росії. Завербованим ув’язненим спочатку обіцяли гроші й помилування через пів року участі у бойових діях.

У середині 2023 року путін підтвердив, що помилував ув’язнених, які повернулися з війни проти України. Серед помилуваних були засуджені за вбивства й інші тяжкі злочини.

Журналісти ВВС з повідомлень родичів ув’язнених і розповідей самих учасників війни дізналися, що завербовані з колоній тепер укладають контракти з міноборони росії на один рік, а не на шість місяців, як було раніше. Контракт із відомством продовжується автоматично.

Крім того, засуджені вже не отримують помилування від путіна і воюють у статусі умовно звільнених. Норма про це, нагадує ЗМІ, з’явилася в законі нещодавно. Це не умовно-дострокове звільнення, тому що для його отримання потрібне рішення суду. Для умовного звільнення достатньо рішення колонії чи військкомату, де ув’язнені підписують контракт. Участь президента росії в цьому процесі також не потрібна, уточнюють автори публікації.

Повне звільнення й погашення судимості ув’язнені зможуть отримати лише у разі вручення держнагороди чи звільнення через закінчення війни, втрату здоров’я чи досягнення граничного віку.

Журналісти вивчали повідомлення родичів бійців "Шторм Z" у чатах і дійшли висновку, що набір спецроти ув’язнених припинився ще в серпні минулого року. З вересня в’язнів записують до підрозділів "Шторм V".

За даними, які ВВСі аналізує разом із російським виданням "Медіазона" і командою волонтерів, станом на 23 січня на війні проти України загинули понад вісім тисяч російських в’язнів. Більше ніж тисяча з них воювали у загонах "Шторм Z" чи "Шторм V".

Як повідомлялося, влада РФ "виморожує" зеків, щоб вони охочіше записувалися на війну в Україну. 

Нагадаємо, режисер "Єралаша", засуджений за розпусні дії щодо підлітка, пішов убивати українців. 

 

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті