РФ знову вимкнула "Північний потік" - для "профілактики"

Росія в ніч на середу 31 серпня перекрила постачання до Європи основним трубопроводом "Північний потік", - повідомляє ВВС.News.Русская служба.

Офіційно повідомляється, що трубопровід зупинено на триденну профілактику, проте ЄС уже не вважає "Газпром" надійним постачальником і аврально готується до холодної зими без російського газу.

Тепер про дефіцит та нормування споживання газу заговорили не лише Єврокомісія (фактично уряд ЄС) та Німеччина. Про віялові відключення вже заїкається Франція – єдина ядерна та головна енергетична держава ЄС.

"Цілком очевидно, що Росія використовує постачання газу як зброю в цій війні. Ми зобов'язані готуватися до найгіршого сценарію повного відключення газу", - сказала у вівторок міністр енергетики Франції Аньєс Паньє-Рюнаше в ефірі радіостанції France Inter.

ЄС готується прожити зиму без "Газпрому" - міністри енергетики 27 країн ЄС зберуться на екстрену нараду 9 вересня, щоб обговорити, як прожити зиму, та не одну.

"Поки що всі розмови про зиму 2022/23 років. Однак потреба у держпідтримці напевно цим не обмежиться. Згідно з поточними оцінками, наступного року ціни на енергоносії залишаться високими, а то й зростуть ще більше", - пишуть економісти британського Institute for Government.

Видання пише, що ціни вже злетіли в 10 разів, заводи закриваються, а населення з жахом чекає на непідйомні рахунки за світло і газ взимку. Виною тому скорочення поставок із Росії. Кремль посилається на технічні причини, проте Європа вважає газову блокаду відповіддю на санкції Євросоюзу проти росії за напад на Україну.

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті