Розмовний клуб з української мови від філологині з Луганщини працює на Закарпатті (ФОТО, контакти)

Розмовний клуб "Йой: бадьора українська мова", заснований переселенцями з Луганщини, працює в місті Свалява Закарпатської області і набирає слухачів. Про це "ОстроВу" повідомила бібліотекарка Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки (ЛОУНБ) Анастасія Літашова 14 вересня.

"Це курс для переселенців, які зараз опинились у Закарпатті, зокрема, у місті Свалява, де проживаю і я", – розповіла Літашова.

Уточнюється, що Анастасія є філологинею за фахом і однією з авторок даного курсу (разом із колежанкою Юлією Лисюк, яка наразі працює в Дніпрі).

Зазначається, що курс складається з теоретичної частини, де слухачі дізнаємося, що таке калька, суржик, фразеологізми тощо; власне з практичної частини, на якій все це обговорюється, слухачі знаходять та виправляють помилки.

"І частина третя – це власне говоріння, – каже авторка курсу. – Ми вчимося висловлювати свою думку з тієї чи іншої теми".

Як уточнює Анастасія, крім того, слухачі просто говорять про буденні речі, про те, як минають їхні дні, таким чином призвичаюючись використовувати українську мову у всіх сферах життя.

"У мене на курсі була жінка, яка взагалі не говорила українською, бо всі свої 60 років прожила у російськомовному середовищі на Донеччині і звикла користуватись українською лише в роботі, письмово, працюючи з документацією", – розповідає Літашова.

Підкреслюється, що завдяки заняттям, здобутим на курсах, жінка призвичаїлась спілкуватись українською у сфері послуг, у побуті, навчившись переключатись з російської мови на українську.

"Прищепити навички переключатись з однієї мови на іншу – одне з наших головних завдань, – підкреслює Анастасія. – Я переконана, що всі ми поїдемо додому, і продовжимо говорити українською на роботі й у повсякденному житті. Нарешті завдяки таким страшним подіям ми вибудовуємося як нація. І мова – це один із пунктів, який відділяє нас від "руського миру".

Підкреслюється, що основна аудиторія курсів – люди у віці 40 – 60 років, ті, хто дорослішав і навчався в Радянському Союзі і з різних причин (у тому числі "звільнення" від вивчення мови) погано володіє українською.

Уточнюється, що більш молоді слухачі приходять на курси просто заради спілкування.

Зазначається, що співорганізатором курсів є громадська організація з Луганщини "Центр соціального розвитку "Дієва громада".

"На курсах ми досліджуємо український правопис, милуємося фразеологізмами, діалектами, піснями, поезією, – повідомила голова "ЦСР "Дієва громада" Оксана Очкурова на своїй сторінці у Facebook. – Після закінчення курсу кожен отримує відповідний сертифікат".

Вона підкреслила, що заняття відбуваються по середах і п'ятницях о 15:30 у Старобільському гуманітарному хабі (м. Свалява, вул. Чорновола, 3).

З усіма питаннями можна звертатись до Анастасії Літашової за телефоном +38 066 459 54 54.

Раніше повідомлялось, що бібліотекарки з Луганщини проводять заняття з української мови на просторі Луганського обласного молодіжного центру в Дніпрі.

Статті

Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Всі статті