Після ударів України по Новоросійську у росії почалися проблеми з експортом зерна - Reuters

Російські експортери зерна стикаються з наростаючими складнощами при вивезенні продукції на світові ринки на тлі загострення ситуації в Чорному морі, де військові РФ вдарили по портах України на Дунаї, а ЗСУ відповіли атакою на Новоросійськ. Про це повідомляє повідомляє опозиційний Телеграм-канал The Moscow Times з посиланням на агентство Reuters.

Зазначається, що зернові трейдери, морські перевізники і страховики дедалі більше побоюються працювати з російськими контрагентами і різко підвищили для них ставки фрахту, а також плату за страхові послуги.

Страхування зерновозів, що прямують у Новоросійськ і Тамань, які забезпечують 70% російського зернового експорту, коштує на десятки тисяч доларів на день дорожче, ніж для аналогічних суден, що йдуть до Румунії або Болгарії, стверджують джерела агентства.

І до виходу Кремля із зернової угоди така страховка вимагала сплати "премії за ризик" у розмірі близько 10 тисяч доларів на день. Але після українських ударів ставки піднялися ще вище, кажуть джерела Reuters.

На думку двох співрозмовників агентства, ескалація в Чорному морі вдарить по обсягах російського експорту, тому що судноплавні компанії вже остерігаються відправляти в російські порти свої кораблі, особливо новіші більшої вантажопідйомності.

Міжнародні компанії зараз майже не співпрацюють з росією, а "перевезенням здебільшого займаються російські трейдери, які використовують кораблі, до яких міжнародні компанії навіть не доторкнуться", говорить джерело Reuters.

Йдеться про старі, списані на металобрухт суховантажі, вік яких часто вважатиме законною військовою метою всі торгові судна, що прямують в Україну.

Останніми місяцями росії довелося самостійно шукати дедалі більше суден і дедалі сильніше покладатися на "тіньовий флот" зерновозів, якими керують турецькі та китайські компанії, розповідають джерела Reuters.

Як повідомлялося, Зеленський попередив, що росія залишиться без кораблів, якщо продовжить атакувати порти України.

Статті

Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Всі статті