Україна в останній момент вийшла з угоди з РФ і Туреччиною щодо безпечного судноплавства в Чорному морі - Reuters

Україна несподівано вийшла з угоди з РФ і Туреччиною щодо безпечного судноплавства в Чорному морі, коли угода була майже досягнута. Про це з посиланням на чотирьох співрозмовників пише агентство Reuters, - повідомляє Телеграм-канал "Радіо Свобода".

За відомостями агентства, РФ і Україна два місяці вели переговори за посередництва Туреччини, домовляючись про забезпечення безпечного перевезення вантажів у Чорному морі. Київ не хотів підписувати угоду офіційно, але погодився, щоб президент Туреччини Реджеп Ердоган оголосив про неї 30 березня - за день до турецьких місцевих виборів, які стали для партії Ердогана програшними.

"В останню хвилину Україна раптово вийшла з гри, і угоду було зірвано", - розповіло джерело Reuters.

Ще три співрозмовники агентства це підтвердили. Причини відмови невідомі. РФ, Україна і Туреччина відмовилися від коментарів.

Агентство Reuters отримало копію угоди. За умовами угоди Москва і Київ мали надати гарантії безпеки торговельним суднам у Чорному морі, зобов'язавшись їх не обстрілювати, не захоплювати і не обшукувати, якщо вони порожні або заявили про невійськовий вантаж.

У повідомленні нагадується, що Чорним морем проходять ключові маршрути і РФ, і України з доставки зерна, добрив і нафти - хоча їхні обсяги значно скоротилися після початку війни. У липні 2023 року РФ вийшла з так званої зернової угоди, яка неодноразово подовжувалася протягом року, пославшись на невиконання домовленостей з боку західних країн. У лютому 2024 року Україна заявляла, що не зможе захистити чорноморський судноплавний коридор без нової військової допомоги США.

Як повідомлялося, у РФ зараз набагато менше можливостей для мінування Чорного моря.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті