Парламентська асамблея НАТО закликала дозволити Україні бити західною зброєю по території РФ

Парламентська Асамблея НАТО ухвалила декларацію, у якій закликала союзників по Альянсу прискорити поставки ​​зброї для України, а також зняти обмеження на удари західною зброєю по військових цілях у росії. Про це повідомляє "Громадське" 27 травня.

Як зазначається, ця декларація була схвалена більшістю з понад 200 законодавців з усіх 32 країн Альянсу.

Міхал Щерба, глава Парламентської Асамблеї НАТО, наголосив на важливості швидкого та безперешкодного надходження в Україну систем протиповітряної оборони та іншої життєво важливої ​​зброї.

«Українцям потрібна наша допомога. Не через два роки. Не через два місяці. Навіть не через два тижні. Їм це потрібно зараз. Треба пришвидшуватись і активізуватись. Дайте Україні все, що їй потрібно», — сказав Щерба.

Він додав, що Україна може захистити себе, лише якщо зможе атакувати російські лінії постачання та російські бази.

«Настав час визнати цю реальність і дозволити Україні робити те, що вона повинна. НАТО буде суттєво ослаблене, втратить довіру, якщо ми продовжимо допомагати напівзаходами», — сказав Щерба.

Українська делегація повідомила Асамблеї, що обмеження на удари по військових об’єктах на кордоні перешкоджають зусиллям Сил оборони стримувати російський наступ на Харківську область. Окрім того, українські представники згадали останній удар по «Епіцентру» у Харкові, де загинуло майже два десятки людей.

«Російський терор має бути зупинений. Для цього нам потрібна ваша рішучість. Нам потрібно більше протиповітряної зброї, більше можливостей далекобійності для наших солдатів», — заявив у відеозверненні міністр оборони України Рустем Умєров.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що союзники по НАТО не виконали своїх обіцянок щодо протиповітряної оборони й ці прогалини та затримки вплинули на ситуацію на фронті. Він закликав членів Альянсу «терміново активізуватися».

Столтенберг зазначив, що запланований на липень саміт НАТО у Вашингтоні має досягти прогресу в посиленні ролі Альянсу в наданні та координації довгострокової військової допомоги Україні. Щерба додав, що Вашингтонський саміт має визнати, що шлях України до членства є незворотнім.

Крім того, Асамблея закликала уряди країн НАТО «підготувати довгострокову стратегію та проактивні заходи сучасного стримування росії, щоб протистояти російській загрозі в усіх її вимірах».

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що країни НАТО мають переглянути обмеження на використання зброї, наданої Україні

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті