Країни НАТО мають переглянути обмеження на використання зброї, наданої Україні - Столтенберг

Союзники по НАТО на національному рівні мають переглянути обмеження, які накладаються на використання зброї, що поставлена в Україну, оскільки, як показують бойові дії в Харківській області, РФ веде обстріл України зі своєї території та вважає себе прикритою державним кордоном від зворотного удару. Про це сьогодні у Софії під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Болгарії Дімітаром Главчевим заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє  Укрінформ.

«Це справа союзників – приймати рішення про обмеження щодо (використання) зброї, яку вони поставляють в Україну, - це не рішення НАТО, це рішення окремих країн-союзниць. Деякі з них не мають жодних обмежень, інші застосовують різного роду обмеження. Моє послання у тому, що прийшов час зважити на (доцільність - ред.) деяких з цих обмежень», - наголосив керівник Альянсу.

Він підкреслив, що важливо завжди пам’ятати, чим саме є ця війна. Це росія атакувала та вдерлася до іншої країни, порушуючи міжнародне право, вбиваючи цивільних людей, окупувавши частину української території. Саме РФ порушила міжнародно визнані кордони України, які були раніше визнані самою росією. Тож російське вторгнення в Україну є грубим порушенням міжнародного права, і, відповідно, Україна має право на самооборону, що прописано у Хартії ООН.

У свою чергу, країни-союзниці по НАТО мають право допомогти Україні у реалізації цього права на самооборону, що вони й зробили, коли надали Україні військову допомогу. Це не робить союзників по НАТО частиною цього конфлікту. Як підкреслив Столтенберг, Альянс надає Україні військову підтримку, але не надсилає свої війська або свої спроможності для участі у конфлікті, ані на суходолі, ані у повітряному просторі над Україною.

«Україна має право на самооборону, вони захищають свою землю та свою територію. Право на самооборону включає право завдавати удари по законним військовим цілям за межами України. Це частина самооборони», - сказав генеральний секретар НАТО.

Він зауважив, що поточні бойові дії під Харковом надають дуже чітку демонстрацію цієї тези, оскільки там російські війська атакують Україну та мирні міста України через кордон.

«Лінія фронту, так чи інакше, співпадає із лінією кордону. Якщо ви не дозволяєте атакувати російські війська за лінією фронту, лише тому, що вони знаходяться за лінією кордону, ви дійсно скорочуєте спроможність українських військ до самозахисту. Тому що росіяни можуть обстрілювати Україну, і бути впевнені, що їх не обстріляють у відповідь... Моє послання - ми маємо зважити на ці обмеження. Якщо ми маємо надто багато обмежень, ми зв’язуємо одну руку в українських сил у самообороні», - зауважив Єнс Столтенберг.

Він підкреслив, що це не означає, що всі обмеження на використання західної зброї Україною будуть зняті, оскільки є різні види зброї та, відповідно, різні обмеження. Але це не є рішенням НАТО, це має бути національним рішенням кожної з країн-союзниць. Деякі з них вже повністю скасували обмеження на використання Україною своєї зброї, деякі – ні.

Як повідомлялося, Швеція дозволила використовувати поставлену Україні зброю для ударів по військових об’єктах на території росії. Раніше дозвіл на використання своєї зброї Україною на території РФ надала Велика Британія. Генсек НАТО Єнс Столтенберг також звернувся до країн-союзників зняти встановлені раніше обмеження. У США з цього приводу триває дискусія.

Статті

Луганськ
15.06.2024
20:03

Робота на віддачу: як працює малий груповий будинок «Світанок», де виховуються діти-переселенці з Лисичанська

Звучить жахливо, але – він не розмовляв, по-перше, бо з ним у лікарні НЕ РОЗМОВЛЯЛИ. А по-друге – бо у нього в усі була пробка. І у ЛОР-відділенні цього не помітили!
Країна
15.06.2024
10:31

Кадрові проблеми Офісу президента: лояльних дедалі менше

"Подивіться, скільки міністрів перебуває у статусі «тимчасово виконуючий обов'язки». Коли кажуть, що багато хто хоче піти, але їх не відпускають, це більш ніж правда. Ідеться і про уряд, і про парламент"
Країна
14.06.2024
11:00

Курс гривні: Нацбанк "хлюпнув кисню" на $5,5 млрд

Ми хочемо, щоб наша нинішня магічна реальність враховувала перспективи того, що так може бути не завжди. І нам, можливо, потрібно зараз уже думати, готуватися, що на нас чекає у другому півріччі 2024 р., що чекає на нас у 2025 р.
Всі статті