Обряд приготування автентичної страви з Луганської області "Зелеківська зливанка" відтворили на Закарпатті

Традиційний обряд приготування страви з Луганщини "Зелеківська зливанка" провели в місті Свалява Закарпатській області 18 листопада. Про це повідомила журналістка "ОстроВа" з місця події.

"Обряд приготування "Зелеківської зливанки" є одним із елементів української нематеріальної культурної спадщини (НКС) і внесений у відповідний реєстр - охоронний номер 055 НКС", - каже очільниця ГО "Центр спільного розвитку "Дієва громада" Оксана Очкурова, одна з організаторок заходу.

Зазначається, що огранізатори заходу - переселенці з Луганщини, місцеві активісти та Старобільська РВА. Захід проходив за підтримки проєкту "Розвиток громад Закарпатської області шляхом створення та підтримки діяльності діалогових консультативно-дорадчих платформ із інтеграції/інклюзії та розбудова їх мережі".

Очкурова підкреслює: до нематеріальної культурної спадщини внесено не страву чи її рецепт, а саме обряд приготування. Обряд докладно описала й посприяла його внесенню до НКС Любов Козиренко, яка народилась і все життя до повномасштабного російського вторгнення прожила в селі Зелеківка (звідси назва страви) екс-Біловодського району Луганської області. 

Передбачалось, що пані Любов братиме участь у заході онлайн (наразі вона проживає на Кіровоградщині), але вона приїхала у Сваляву й долучилась до дійства вживу: не лише чистила картоплю, кришила цибулю, подекуди керувала процесом та розповідала про свою малу Батьківщину, а й проводила конкурси та ігри з дітьми. Серед дітей, до речі, були й переселенці з Луганської області.

Головними ж виконавицями обряду були місцеві фахівчині: відома у Свалявському районі кулінарка й підприємиця Мирослава Голонич та її співробітниці. І по суті обряд одночасно був майстер-класом. 

"У цьому й полягала наша задумка: обряд з одоного краю України відтворили у її протилежному краї, таким чином об'єднуючи країну", - кажуть організатори заходу.

Казанок для приготування використовували на 200 літрів, бо на майстер-клас і розваги для дітей зібралось несподівано навіть для організаторів багато людей - близко 70. 

Крім власне обряду, дитячих активностей та дружного поїдання страви, в рамках заходу відбулась панельна дискусія "Міфи та реальність - про давні традиції в умовах сучасної України".

Зливанка має свою назву через те, що її "зливають", розділяючи таким своєрідним чином ніби на першу й другу страви

Любов Козиренко

У кінці приготування додають несподіваний інгредієнт - шавлію

Раніше повідомлялось, що в Україні створили віртуальний Музей вкраденого мистецтва.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті