На Старобільщині вже можна перевести гривню в готівку без відсотка, адже декому вона потрібна саме на карті – джерело

В окупованому Старобільському районі іноді вже можна роздобути готівкову гривню, якщо вона в тебе є на банківській карті, не сплачуючи за це відсоток. Про це повідомляє джерело "ОстроВа" – місцевий мешканець 22 липня.

"Справа в тому, що декому зараз гривня потрібна саме безготівкова, на картці, і такі люди без будь-якого відсотка готові надати іншим готівку, щоб їм таку саму суму перевели на карту, – пояснює співрозмовник "ОстроВа". – Так, наприклад, відбувається і в моєму випадку – мені потрібна саме безготівкова гривня".

Він уточнює, що безготівкова гривня потрібна для того, щоб надсилати її за допомогою інтернет-банкінгу ("Приват24" тощо) дітям, які зуміли виїхати на територію, підконтрольну Україні.

Чоловік підкреслює, що така "обналічка по-сусідськи" особливо зручна для мешканців сіл: "Не треба спеціально для того, щоб роздобути готівку, їхати в місто, і ще й за дорогу платити".

У той же час в окупації розплачуватись гривнею в магазинах стає все більш складно, адже окупанти штучно намагаються зрівняти курс гривні до російського рубля (наразі він становить 1:1,5).

Тим не менш, багато хто продовжує вести розрахунки в гривні, у тому числі за перевезення, домашні продукти тощо.

Уточнюється, що гривню на картки отримують здебільшого пенсіонери (крім тих, кому до російського вторгнення у віддалені села пенсію приносили співробітники "Укрпошти"), ті місцеві мешканці, кому з тих чи інших причин продовжують виплачувати гривнею зарплату тощо.

Як підкреслює співрозмовник "ОстороВа", банкоматів чи відділень українських банків на території немає з початку окупації. Отже, "обналичить" гривню можна лише неофіційно – у знайомих, які потребують безготівкової валюти (без відсотка), або в тих, хто цим підзаробляє (зараз вартість такої послуги не перевищує 8%).

Уточнюється, що в перші тижні окупації цей відсоток нерідко досягав 30.

Раніше "ОстроВ" розповідав про те, яким чином і за який відсоток можуть зняти свої пенсії готівкою ті пенсіонери, що лишились в окупації.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті