На пляжі в районі Маріупольського порту рівень радіації перевищив норму в 15,5 разів

Підвищений у 15,5 разів радіаційний фон зафіксовано на пляжі Піщаний в районі порту тимчасово окупованого Маріуполя. Про це 28 листопада повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко у Телеграмі.

Зазначається, що рівень радіації там становив 4,04 мкЗв/г при рівні безпеки для людини 0,26 мкЗв/г. Тобто зафіксований показник у понад 15 разів більший за норму. 

Російські пропагандисти називають таке зростання рівня радіації "безпечним" і пояснюють його штормом.

"Насправді обидва твердження хибні. Дійсно, в районі пляжу Піщаний існують так звані "чорні піски", які "фонять". Та дійсно, точковий рівень радіації цих пісків при нормальному житті міг нашкодити, лише якщо проводити тут системно купу часу", - пояснив Андрющенко.

Однак, за його словами, справжня причина високого рівня та оголення пісків – не шторм, а бомбардування та ракетні обстріли міста російськими окупантами. 

Радник мера також зазначив, що подібне підвищення радіаційного фону, ймовірно, можна зафіксувати на "Азовсталі". Загарбники не вимірюють ці показники й не аналізують склад ґрунту та пилу, що розносяться вітром по місту і дощем в море. Таким чином, на думку Андрющенка, росіяни намагаються приховати справжній екоцид.  

Як повідомлялося, у Маріуполі за декілька днів загинули 6 окупантів.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті